VODA BEZBEDNA I - OBOJENA: Lokalni Zavod za javno zdravlje o rezultatima analiza gradske vodovodne mreže

Рада Шегрт
Rada Šegrt

03. 09. 2024. u 20:00

VODA koju Kikinđani dobijaju iz gradske mreže, posle prerade u Fabrici vode, zdravstveno je bezbedna i može da se pije i koristi za pripremu hrane bez straha od štetnih posledica po zdravlje.

ВОДА БЕЗБЕДНА И - ОБОЈЕНА: Локални Завод за јавно здравље о резултатима анализа градске водоводне мреже

Foto: R. Šegrt

To je saopštila dr Sanja Brusin Beloš, načelnica Odeljenja za higijenu i humanu ekologiju u ovdašnjem Zavodu za javno zdravlje, koja je izjavila i da su svi uzorci uzeti iz vodovoda po preradi u postrojenju za prečišćavanje tokom jula i prve dve sedmice u avgustu, bili mikrobiološki ispravni, bez povećanog prisustva štetnih materija.

- Arsen je ispod granice detekcije, amonijaka je manje od dozvoljenog, a natrijuma više ima u nekim mineralnim vodama. Samo pojedini uzorci bili su hemijski neispravni zbog blagog povećanja boje, ali to ne predstavlja opasnost, jer je ona tri puta manja nego u sirovoj vodi, onoj iz bunara, koja nije prečišćena. Pritom, boja je blago povećana samo u pojedinim uzorcima - objasnila je dr Brusin Beloš.

Foto: R. Šegrt

Sanja Brusin Beloš i Čedo Gvero

A, Čedo Gvero, v. d. direktora JP "Kikinda", objašnjava da pojačana boja vode potiče od kvaliteta cevi koje još nisu zamenjene u jednoj petini mreže, odnosno efikasnosti rada postrojenja za preradu, na koje utiče nestabilno snadevanje električnom energijom.

- Optimizacija Fabrike vode je u završnoj fazi i proces rada se usklađuje. Očekujemo dobijanje sanitarne i upotrebne dozvole, a to što je dokumentacije na doradi ne utiče na kvalitet vode u mreži. Međutim, problem nam je svaki nestanak struje, jer je fabrika na trasi sa velikim brojem domaćinstava - navodi Gvero i ocenjuje da su rezultati analiza u julu zlurado tumačeni iz političkih razloga, bez obzira na to što su obezbedili uredno snabdevanje tokom leta, u uslovima velike potrošnje.

Pravilnik

U IZVEŠTAJU iz jula navedeni su rezultati analize vode iz bunara, dakle sa izvorišta, kao i iz vodovodne mreže, oni koji su prečišćeni u Fabrici vode. I, povećane koncetracije arsena bilo je samo u sirovoj, neprerađenoj vodi, dok su uzorci iz mreže bili zdravstveno bezbedni i mikrobiološki ispravni. Hemijska neispravnost je naznačena zbog neznatno pojačane boje, jer mora da bude zabeleženo da odstupa od Pravilnika o higijenskoj ispravnosti - objašnjava dr Sanja Brusin Beloš.

Podseća i da je Fabrika vode investicija od približno 11,4 miliona evra. Od toga, bezmalo šest miliona obezbeđuje Nemačka razvojna banka, oko 3,5 miliona Vlada Srbije, a ostatak stiže iz pokrajinskog i gradskog budžeta.

Sanja Bursin Beloš je objasnila zbog čega su rezultati analize kvaliteta vode u julu, a koji su javno objavljeni, pogrešno protumečeni.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZA MENE JE ĐOKOVIĆ RIVAL: Tenisko čudo iz Srbije šokiralo javnost