DUH KOSOVA U SRCU SUBOTICE : Ispred Gradske kuće postavljena izložba sa likovne kolonije "Vidovdan 2024"

J. L.

03. 09. 2024. u 15:36

Umetnička dela nastala na Likovnoj koloniji „Vidovdan 2024“ u Gračanici izložena su ispred Gradske kuće u Subotici i tako Subotičanima i turistima predstavili uzvišenu i duhovnu lepotu Gračanice, Visokih Dečana, Pećke Patrijaršije...

ДУХ КОСОВА У СРЦУ СУБОТИЦЕ : Испред Градске куће постављена изложба са ликовне колоније Видовдан 2024

foto: subotica com

  -Ovom izložbom želeli smo da Subotičanima predstavimo slike nastale na Likovnoj koloniji „Vidovdan 2024“, na kojoj je veliki broj umetnika iz zemlje i inostranstva pokazao kako doživljava Kosovo i Metohiju i trenutke koje tamo provode. Njihove utiske prelenili smo ovde a u želji da dela vidi što veći broj Subotičana postavili smo je na otvorenom, ispred Gradske kuće – objašnjava Jasmina Stevanović, sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti.

– Njome nastavljamo saradnju sa Gračanicom, naročito Domom kulture u Gračanici i Galerijom umetnosti Priština, koji su nosioci kulturnih dešavanja na Kosovu i Metohiji. Naša saradnja traje skoro deceniju, bogate kulturme sadržaje smo doveli u Suboticu. To je veoma važno, jer podižemo svest našeg naroda, ali i sunarodnika u inostranstvu, koliko je važno da se zaštiti srpska kulturna, materijalna i nematerijalna baština na Kosovu i Metohiji, naročito kada pojedini neimajući svoju pokušavaju da otmu našu kulturnu baštinu. Umetnička dela su sa juga doša na sever i tako smo simbolično želeli da pokažemo integritet Srbije.

Ovogodišnja Likovna kolonija „Vidovdan 2024“ okupila je jedanaest stvaralaca, svaki sa svojim jedinstvenim stilom izražavanja i vrednosnih dometa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZA MENE JE ĐOKOVIĆ RIVAL: Tenisko čudo iz Srbije šokiralo javnost