JAKE VEZE SA OBE STRANE DRINE: Subotica u znaku 11. "zavičajnih dana", posvećenih kulturi i tradiciji našeg naroda

J. L.

04. 09. 2024. u 19:00

SAVEZ srpskih udruženja Severnobačkog okruga organizuje 11. "Zavičajne dane", manifestaciju koja neguje kulturu i tradiciju našeg naroda sa obe strane Drine.

ЈАКЕ ВЕЗЕ СА ОБЕ СТРАНЕ ДРИНЕ: Суботица у знаку 11. завичајних дана, посвећених култури и традицији нашег народа

foto: Grad Subotica

- To je najbolji način da se pokaže sva lepota našeg stvaralaštva, ali i sačuva identitet, koji smo svi dužni da branimo od utapanja u tuđi svet. Zato se, evo duže od decenije, trudimo da prikažemo ono što smo doneli u Suboticu, a to nije moglo da bude ništa drugo do kultura, istorija, tradicija, govor... Kroz "Zavičajne dane" želimo da i ovom multikulturalnom gradu poklonimo taj deo nas - poručuje Miroslav Karan, predsednik Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga, naglašavajući da manifestacija ima i humanitarni karakter, jer je kompletan prihod od najavljenog koncerta namenjen izgradnji hrama u Kelebiji.

Pored Konferencije beba i Festivala sporta, predviđena su predstavljanja folklornih i pevačkih grupa, kao i nastupi krajiških grupa "Sinovi Manjače" i "Jandrino jato", te etno-grupe "Trag" iz Banjaluke.

Inače, od samog osnivanja, "Zavičajni dani" imaju podršku lokalne samouprave u Subotici, koji i tako pokazuje brigu o očuvanju srpskog kulturnog nasleđa...

- Ulazimo u drugu deceniju trajanja ove značajne manifestacije, čiji organizatori se trude da program iz godine u godinu bude sve sadržajniji. Time se uspostavlja i kontinuitet ovakvih susreta i druženja, koji doprinose negovanju pravih vrednosti ne samo srpskog, nego i svih drugih naroda i nacionalnih zajednica koje žive u Subotici - naglasio je, tokom otvaranja "Zavičajnih dana", gradonačelnik Stevan Bakić.

Povelja

POVELjA koja se dodeljuje za izuzetan doprinos očuvanju srpske kulture, ove godine pripala je Mlađenu Cicoviću, šefu Predstavništva RS.

- Ovi susreti neguju našu kulturu i tradiciju, čuvaju vezu sa zavičajem i na najbolji način predstavljaju ga u sredinama u kojima žive, omogućavajući nam da zajednički definišemo ono što je boljitak i Srbije, i Republike Srpske i Srbije - poručio je laureat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZA MENE JE ĐOKOVIĆ RIVAL: Tenisko čudo iz Srbije šokiralo javnost