SRCE VELIKO KAO KANADA: Kraljevčani obeležavaju 100. rođendan dobrotvora Milomira Glavčića

G. ĆIROVIĆ

05. 09. 2024. u 12:41

Uz program na platou Duhovnog centra „Sveti vladika Nikolaj Velimirović“ u Kraljevu je održana manifestacija “Mostarina dobrotvoru“ povodom obeležavanja 100. rođendana velikog humaniste Milomira Glavčića i 10 godina od puštanja u saobraćaj mosta preko Ibra čiji je on bio glavni donator i koji nosi njegovo ime.

СРЦЕ ВЕЛИКО КАО КАНАДА: Краљевчани обележавају 100. рођендан добротвора Миломира Главчића

G.Šljivić

U organizaciji ovdašnjeg Zavičajnog društva „Stara Pavlica“, manifestaciji je prisustvovao načelnik Raškog okruga Stefan Adžić, predstavnici kraljevačke lokalne samouprave, opštine Raška, mališani iz vrtića „Milomir“ na Beranovcu, članovi KUD „Karanovac“, gosti iz Milomirovog rodnog kraja.

- Milomir je sa oduševljenjem prihvatio ovu manifestaciju, skroman, kao i uvek, samo je pitao „Čime ja to zaslužujem?“ - kaže Danijela Milanović, predsednica ZD „Stara Pavlica“.

G.Šljivić

 

Da ima srce veće nego Kanada čiji je državljanin, Glavčić je pomažući svoj rodni kraj, zemljake, komšije, prijatelje i rodbinu pokazao nebrojano puta. Minulih decenija je, prema gruboj računici, donirao ili poklonio oko sedam miliona evra, a samo Kraljevčanima dva miliona! Od toga, za izgradnju pomenutog mosta preko Ibra poklonio je oko milion evra, nešto više od pola miliona evra OB „Studenica“ za magnetnu rezonancu, pa 247.500 za nabavku skenera i 70.000 za ultrazvuk, dok je za izgradnju vrtića u naselju Beranovac donirao 200.000 evra.

G.Šljivić

Glavčićev most preko Ibra

Osim toga, finansirao je i izgradnju vrtića i u Raški, pomaže školovanje mladih, lečenje bolesnih, tokom ratnih godina na prostoru bivše Jugoslavije nije zaboravljao ni izbeglice, kao ni najugroženije u poplavama 2014. i 2016. godine i za vreme kovid pandemije. Pomogao je i izgradnju crkve Svete Petke u svom rodnom kraju, lokalnih puteva, biblioteke, domova kulture...

- Žak Prever je rekao „Sve što je veliko dolazi iz provincije, tako je reka Sena naišla na Pariz“ i mislim da je Milomir Glavčić pravi primer svega toga - rekao je Stefan Adžić, načelnik Raškog okruga.- Potekao u zaseoku Pope sela Kovači podno Kopaonika, ovaj dobrotvor je nevrojano puta na delu pokazao šta su to istinski patriotizam i rodoljublje.

G.Šljivić

Stefan Adžić, načelnik Raškog okruga

ZASLUŽENA PRIZNANjA

ZA dobročinstvo i humanost Glavčić je odlikovan Ordenom svetog Save trećeg reda i Sretenjskom zlatnom medaljom, dok su ga Kraljevo i Raška proglasili počasnim građaninom. A, povodom njegovog 100. rođendana Pošta Srbije je, u dogovoru sa Ministarstvom telekomunikacija i informisanja i Ministarstvom spoljnih poslova, odlučila da posle Novaka Đokovića, Glavčić bude drugi živi Srbin na poštanskoj marki.

G.Šljivić

 

KAO NA FILMU

MILOMIROV život zaista podseća na film. U potrazi za koricom hleba, u svet se kao siroče otisnuo 1948. godine. Najpre u Beograd, a potom preko Prespanskog jezera u Grčku. Put ga je preko Italije odveo u Kanadu gde se skrasio u gradu Nijagara Fols. Baveći se brojnim poslovima, od metalskih do stolarskih, zahvaljujući vrednom radu Glavčić je stekao zavidnu imovinu - hotele, 3D bioskop, stotine hektara zemlje... Iako gotovo osam decenija nije bio u Srbiji, nijednog trenutka nije zaboravio odakle potiče, svoju otadžbinu i svoje zemljake.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVA RADNA MESTA I DUGAČAK SPISAK BENEFITA: Sve o uslovima koje nudi kompanija Mercator-S