VODA PRVO U DOMOVE, PA U JAVNE ČESME: U Vrbasu i Temerinu smatraju da ulično vodosnabdevanje nije rešenje

Zoran Rajić

07. 09. 2024. u 08:30

INICIJATIVA "Pravo na vodu" iz Beograda nedavno je pokrenula akciju za izgradnju i obnovu javnih česmi u gradovima i selima kako bi se građanima u toplotnim talasima kakvi su zahvatili našu zemlju ovog leta, a i inače, voda za piće, kao javno dobro, obezbedila na neprofitnoj osnovi.

ВОДА ПРВО У ДОМОВЕ, ПА У ЈАВНЕ ЧЕСМЕ: У Врбасу и Темерину сматрају да улично водоснабдевање није решење

foto EIT

Iako ta ideja deluje kao korisna i humana, ekolozi u Vrbasu i Temerinu, na primerima iz svojih sredina, ukazuju da javne česme ne samo da nisu spasonosno rešenje, nego mogu da ugroze zdravlje korisnika.

Ekološki pokret Vrbasa (EPV) se pre 18 godina, kad je u selima ove opštine voda iz kućnih slavina zabranjena za upotrebu zbog viška arsena, zalagao za izgradnju uličnih česmi kao privremenih rešenja do izgradnje fabrike vode.

- Opština je u svih pet sela napravila tzv. eko-česme, ali su na njima nastajali problemi zbog pojave ešerihije koli, pa ih je sanitarna inspekcija zatvarala na kraći ili duži period - predočava predsednik EPV Ratko Đurđevac.

Pominje i kako građani nisu upozoreni na kulturu upotrebe javnih česmi - da se voda ne sme piti direktnim prislanjanjem usta na slavine.

Za prolaznike i turiste

POŠTO eko-česme nisu rešile problem prekomernog prisustva arsena u vodi, zbog čega je ona još od 2003. godine zabranjena za korišćenje u Temerinu i njegovim selima - Sirigu i Bačkom Jarku, Đurđevac smatra da prioritet moraju biti fabrike vode kako bi građani u svojim domovima dobili ispravnu tečnost, a javne česme da se potom postavljaju za prolaznike i turiste.

- Takođe, na filterima, ako se redovno ne menjaju, nakupljaju se bakterije dovodeći do zdravstvenog rizika po korisnike, što se često dešavalo - ističe Đurđevac, dodajući da javne česme mogu biti lako dostupni objekti za terorističke napade na stanovništvo, te bi stoga obavezno morale biti pod video-nadzorom.

Milenko Karlica iz Ekološke inicijative Temerin (EIT) navodi kako je na javnoj česmi u centru ovog naselja nedavno osvanulo obaveštenje - koje je stajalo svega 24 časa - da je voda mikrobiološki neispravna.

- Na pitanje o kvalitetu vode na tom objektu, iz JKP "Temerin" je stigao odgovor da je, prema izveštaju Instituta za javno zdravlje Vojvodine, ona neispravna zbog viška amonijaka i hlorida i povećane provodljivosti i potrošnje kalijum-permanganata, ali da to, gle čuda, ne predstavlja opasnost po zdravlje ljudi - kaže Karlica, ističući kako je ta česma nebezbedna i jer joj je od ogromnih lokvi teško prići.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POTESNO Divna je umrla, a Karleuša ovo NIKAD VIŠE nije uradila: Kada smo je izneli iz kuće...