UDŽBENICI PROMENILI VLASNIKE: Uspeo bazar polovnih knjiga u Tehnološkoj školi (FOTO)

Z. R.

07. 09. 2024. u 09:25

U KRUGU Tehnološke škole u Paraćinu održan još jedan odličan „Bazar polovnih knjiga“ na kom su stariji učenici prodavali udžbenike koji im više nisu potrebni, a mlađi su kupovali.

УЏБЕНИЦИ ПРОМЕНИЛИ ВЛАСНИКЕ: Успео базар половних књига у Технолошкој школи (ФОТО)

Foto: Z. Rašić

U pitanju je tradicionalna akcija Tehnološke škole osmišljena kako bi se pomoglo mladima, odnosno njihovim roditeljima, da što lakše prežive finansijski „udar“ koji svakog septembra donese nova školska godina.

Ideju je pre osam godina inicirala profesorka srpskog jezika i književnosti iz te škole Zorica Ivanović, a sudeći prema tome koliko je ovaj bazar prihvaćen, zamisao je ispunila svrhu.

Ivanovićeva naglašava da su moguće sve vrste dogovora između zainteresovanih, a ne samo prodaja.

- Naša škola obično organizuje bazar prve nedelje septembra, kada učenici već znaju koje udžbenike i priručnike bi trebalo da nabave za smerove koje pohađaju. Imamo u vidu da se teško dolazi do knjiga, odnosno da su nove izuzetno skupe, ideja je bila pre osam godina da roditeljima i učenicima olakšamo tako što će da im budu ponuđene polovne stare knjige na događaju na kom će se deca upoznati i zbližiti. Ovde, na bazaru, knjige mogu da kupe ali i da ih pozajme, bilo koji dogovor je moguć na licu mesta – objašnjava profesorka Ivanović.

 

Mladi prodavci su nam rekli da prodaju knjige koje je već nekoliko generacija koristilo, a primetili smo i fotokopije.

Svi budu zadovoljni – i oni koji prodaju, i oni koji kupuju. Prodavci na taj način dobiju neki novac da olakšaju kupovinu udžbenika za sledeći razred, a cilj su ispunili u njihovi mlađi vršnjaci – dodala je Ivanovićeva.

Mnogi učenici su već kupili knjige tokom minulog letnjeg raspusta, ali ima dosta i onih koji još nisu.

A da je ova ideja Tehnološke škola bila odlična, pokazuje i to što su praksu „bazara polovnih knjiga“ prihvatile i neke druge škole iz okruženja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTIŠAO IZ PARTIZANA, PA OTVORIO DUŠU: Saldanja otkrio kako su ga pokrali u Srbiji