137. „SMEDEREVSKA JESEN“ U SLAVU GROŽĐA I VINA: Ovog vikenda „Smederevo vazda otvoreno“

J. I.

07. 09. 2024. u 10:06

„Smederevska jesen“, tradiciona svetkovina u slavu vina i grožđa, 137. po redu, održava se ovog vikenda u Smederevu.

137. „СМЕДЕРЕВСКА ЈЕСЕН“ У СЛАВУ ГРОЖЂА И ВИНА: Овог викенда „Смедерево вазда отворено“

Foto: Nenad Živanović

Svečani defile pod nazivom „Smederevo vazda otvoreno“  u kojem je oko 2000 učesnika označio je početak svetkovine.

Svečanost otvaranja priređena je  u Malom gradu Smederevske tvrđave, nekadašnjem dvoru despotovine. Simbolično, despot Đurađ Branković nakon besede, predao je ključeve Smedereva gradonačelnici Jasmini Vojinović.

-Ova manifestacija postala je mnogo više od tradicije. Ona je simbol našeg identiteta. Pozivam vas da zajedno slavimo  smederevsku jesen, slavimo život, rad i ljubav prema našem gradu. Smederevo vazda otvoreno, rekla je, pored ostalog, otavarjući festival gradonačelnica Smedereva Jamsina Vojinović-

U čast otavaranja, održan je koncert Orkestra i hora“ Virtuozi“ pod dirigentskom palicom Bojana Suđića, a na gradskom trgu koncert e održao Vlado Georgiev.

Tokom vikenda, goste Smedereva očekuju koncerti, pozorišne predstave, viteški turniri, pijaca starih zanata, igrokazi kroz program „ Despotov grad-srednjevekovna srpska prestonica“. Tu je i ponuda meda, vina, cveća, voća i suvenira, a za namlađe zabavni park u tvrđavi.

U Smederevskoj tvrđavi postavljena je poljoprivredna izložba „ Seoska dvorišta“, koja predstavlja uspešnost i autentičnost poljoprivrede grada. Ove godine u izložbi učestvuje 14 seoskih mesnih zajednica.

U subotu, 7. septembra posetioce od 21 sat očekuje koncert Dženana Lončarevića, a od 22 časa i 30 minuta publiku će zabavljati grupa „ Kerber“. U nedelju, 8. septembra koncert na gradskom trgu od 21 sat  održaće Nemanja Nikolić, a na samoj završnici od 22 sata i 30 minuta do pola sata iza ponoći  je koncert Zorice Brunclik, nakon kojeg će vatrometom biti označen kraj manifestacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTIŠAO IZ PARTIZANA, PA OTVORIO DUŠU: Saldanja otkrio kako su ga pokrali u Srbiji