U KIKINDI PROSLAVILI 18 ROĐENDAN MAMUTICE KIKE: Narodni muzej organizovao „Mamutfest“ (FOTO)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

08. 09. 2024. u 06:45

Narodni muzej u Kikindi u subotu je 18. godinu zaredom organizovao manifestaciju za decu i porodicu „Mamutfest“, kojom se proslavlja dan kada je u glinokopu fabrike „Toza Marković“ pronađen skelet mamuta, star više od 500.000 godina.

У КИКИНДИ ПРОСЛАВИЛИ 18 РОЂЕНДАН МАМУТИЦЕ КИКЕ: Народни музеј организовао „Мамутфест“ (ФОТО)

Foto: R. Šegrt

Skoro kompletan kostur, tačnije oko 90 odsto očuvane koštane mase, nađen je u septembru 1996. godine, na dubini od 21 metar. Ustanovljeno je da je u glini uginula ženka, pa je mamutica kasnije dobila ime Kika, a proslava njenog rođendana počela je deset godina nakon pronalska. Od tada muzej održava „Mamutfest“.

- Cilj „Mamutfesta“ jeste promocija kikindskog mamuta, koji je u međuvremenu postao prepoznatljiv brend. Na ovaj način promovišemo i mamuta i muzej i grad i mislimo da je ovo lepa manifestacija za decu. Muzej godišnje poseti oko 27.000 ljudi, veliki broj su đačke ekskurzije, a polovina je iz rdugih gradova - avodi Lidija Milašinović, direktorka muzeja.

Foto: Narodni muzej Kikinda

Skelet je iskopan pre 28 godina

Kada je, pre 28 godina,otkriven skelet mamuta, počela je i saradnja kikindskog i Prirodnjačkog muzeja iz Beograda. Stručnajci beogradske ustanove tada su procenili da je u kikindskoj glini uginula ženka, stara oko 64 godine, visoka oko 4,7, duga oko sedam metara i, sa kožom i mesom, teška oko sedam tona. Kljove su joj dužine oko 3,5 metra.

- Saradnja i prijateljstvo naše dve ustanove traje do danas. Na „Mamutfestu“ učestvujemo svake godine, ove godine sa izložbom o začinima, koja je u Beogradu bila jedna od najposećenijih – rekao je Slavko Spasić, direktor Prirodnjačkog muzeja u Beogradu.

Originalni skelet Kike čuva se u specijalnoj vitrini Narodnog muzeja, dok se u dvorišu nalazi replika, dimenzija kao nekadašnja ženka, izrađena za Kikin prvi rođendan.

- Mamutica je jedan od brendova našeg grada i privlači veliki broj gostiju iz zemlje i inostranstva. Ponosni smo na „Mamutfest“, jer je to jedinstvena, najlepša i najpoznatija manifestacija za decu i porodicu u našem gradu – ocenjuje Melita Gombar, članica Gradskog veća.

VAŽAN PROJEKAT

Na skeletu mamuta nedostaju samo stopala i lopatice, koje su, verovatno, odneli voda ili lešinari. Skelet ima otvore na karlici kroz koje je prolazilo mladunče prilikom porođaja. Starost je procenjena na osnovu godova na poprečnom preseku kljova, koji su slični onima na stablu drveta. Stručnjaci su na kostima uočili degenerativne promene koje su ukazale da je ženka bolovala od spondiloze i reumatizma. Sve o mamutu ustanovljeno je tokom godinu dana koliko je trajao projekat „Kikindski mamut“, koji je iznosio oko 275.000 evra. Oko 90 odsto je finansirala EU, a ostatak Opština Kikinda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTIŠAO IZ PARTIZANA, PA OTVORIO DUŠU: Saldanja otkrio kako su ga pokrali u Srbiji