KRAJ SVETINJE OŽIVELI SREDNJI VEK: Podno zidina manastira Studenice održana manifestacija „Maglič fest“

G. ĆIROVIĆ

09. 09. 2024. u 14:00

Sada već tradicionalna višteško-scenska manifestacija „Maglič fest“, svojevrsni vremeplov u autentičnom ambijentu, održan je minulog vikenda podno svodova i zidina manastira Studenice, srpske svetinje i srednjovekovne zadužbine velikog župana Stefana Nemanje.

КРАЈ СВЕТИЊЕ ОЖИВЕЛИ СРЕДЊИ ВЕК: Подно зидина манастира Студенице одржана манифестација „Маглич фест“

G.Šljivić

U organizaciji Turističke organizacije Kraljevo (TOK), uz podršku Ministarstva turizma i omladine i lokalne samouprave, ovaj istorijsko-kulturni spektakl četvrtu godinu za redom održan je u Studenici okupiviši više od stotinu učesnika, kao i brojne posetioce iz Kraljeva i okolnih gradova i opština.

G.Šljivić

 

- Pripremili smo inovativniji, interaktivni program, kako za starije, tako i za najmlađe posetioce. Prošle godine „Maglič fest“ je posetilo između 4.000 i 5.000 gostiju, a verujem da će ovog puta te cifre biti i nadmašene – rekla je Ljubica Jovović Matović, direktorka TOK, zahvalivši se bratstvu manastira Studenice koje godinama pruža svesrdnu podršku ovom projektu.

G.Šljivić

 

Kao i lane, posetioce su, naročito mlađe generacije, i ovog puta bukvalno bez daha ostavili atraktivni, na momente se činilo i nemilosrdni prikazi borbi plemenitih vitezova koji su demonstrirali zavidne veštine vraćajući radoznale posmatrače u vreme naših predaka, u vreme Nemanjića i srednjeg veka.

G.Šljivić

 

- Sve nekako podseća, recimo, na viteške scene nekog visokobudžetnog filma epohe holivudske produkcije. Imamo mi čime da se pohvalimo iz tog vremena, našim bogatim nasleđem i baštinom, ali sve to treba negovati i podići na viši nivo. Značajno je da se i na ovaj način mladm generacijama predstavi srpska istorija i tradicija – kaže Vladimir Spasić koji je sa porodicom došao iz Kraljeva da nedeljno popodne provede u Studenici.

G.Šljivić

 

U autentičnom duhu srednjovekovne Srbije, u viteškom selu organizovano je fotografisanje sa vitezovima, princezama, trubadurima i sokolovima, dok su mališani mogli da uživaju u vožnji srednjovekovnim ringišpilom i brojnim, starim, igrama za decu.

G.Šljivić

 

Stariji posetioci bili su prilici i da se oprobaju u gađanju lukom i strelom, kopljem ili sekirom, da pogledaju radionice starih zanata i uživaju u žonglesrkim atrakcijama i muzičkom programu u kojem su učestvovali Crkveni Hor „Sveti Arhiđakon Stefan“, KUD „Karanovac“, dečji hor „Arija“ i akustični trio Kikija Lesandrića.

G.Šljivić

 

G.Šljivić

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TEMELJ ZA MEĐUSOBNO RAZUMEVANJE I MIR: Pismenost je osnovno ljudsko pravo, a ne privilegija