"KRAJINSKA BERBA" U SRCU NEGOTINSKE KRAJINE: Rogljevo slavi grožđe i vino

S. M. JOVANOVIĆ

11. 09. 2024. u 11:03

BERBU u rajačko-rogljevačkom vinogorju ubrzale su tropske vrućine, ali je tradicija, kroz manifestaciju "Krajinska berba" nastavljena. Prve grozdove uz blagoslov i molitvu ubrale - devojke.

КРАЈИНСКА БЕРБА У СРЦУ НЕГОТИНСКЕ КРАЈИНЕ: Рогљево слави грожђе и вино

Foto: S.M.Jovanović

Početak berbe grožđa, u srcu Negotinske Krajine, na Rogljevačkim pivnicama iz 18. i 19. veka, oživeo je istoriju. Obučeni u narodne nošnje, mladi i devojke okupili su se na pivnicama, jedinstvenom mestu gde se tradicija prepliće sa savremenim životom.

- Naše pivnice čuvaju više od vina, ovde stanuje duša krajinskog vinogradarstva - kaže Barbara Radosavljević iz Udruženja "Rogljevačke pivnice".

U vinogradu Manastira Bukovo na Rogljevačkim pivnicama osveštavanjem ovogodišnjeg roda grožđa ozvaničen je početak berbe. Uz molitvu i blagoslov jereja Nikole Nešića, paroha salaškog i protosinđela Enoha, sabrat manastira, kako tradicija i nalaže, otpočela i ovogodišnja manifestacija "Krajinska berba".

"Krajinsku berbu" obeležio je i običaj gaženja grožđa bosim devojačkim nogama i zdravicom beračima i berbi Dragoslava Stanisavljevića Persinca iz Čubre.

Beračice

MARINA Marinković (25) iz Jabukovca proglašena je za najlepšu beračicu. Prva pratilja je Anastasija Todorović (17) iz Zaječara, a druga Danijela Marković (22) iz Karbulova. Jabukovčanke Andrijana Janković (7) i Anastasija Pandurović (10) ponele su lente najmlađe i najšarmantnije beračice.

- Kvalitetno grožđe daje osnovu za vrhunsko vino, a naša vina svakoga dana sve više osvajaju svet - kaže Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Manifestaciju su upotpunili nastupi mladih čuvara tradicije iz KUD "Stevan Mokranjac" i AKUD "Floričika" iz Jabukovca, kao i etno-grupa "Zlatovez" Umetničke škole "Stevan Mokranjac" i "Gergina". Publika je uživala i u muzici Mileta i Zorice Kostadinović, plesu zaječarskog plesnog studija "Mil Pasos", ali i izložbi fotografija Nenada Sokića. Prvi put priređeno je takmičenje u obaranju ruke, "Hajdučka snaga" na kojem je pobedio Marko Jović.

- Ovo nije samo berba, već i prilika da promovišemo Pivnice tokom cele godine. Sve više gostiju dolazi, a sa tim raste i kvalitet usluga - dodaje Dušan Petrović, direktor Turističke organizacije opštine Negotin.

Manifestaciju Udruženja "Rogljevačke pivnice", MZ Rogljevo i Turistička organizacija, uz podršku lokalne samouprave, upotpunio je mini-sajam lokalnih proizvoda, koji je privukao veliku pažnju posetilaca i predstavio raznolikost ponude seoskih domaćinstava i vinarija.

- Trudimo se da svake godine budemo bolji, i verujem da gosti to prepoznaju, jer se stalno vraćaju - kaže Gorica Jovanović iz Udruženja "Rogljevačke pivnice".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVE VREDNE SAVETE NEĆETE NAĆI NI NA JEDNOM KURSU