KRAVA MARA APSOLUTNA ŠAMPIONKA: Nadmetanje goveda na resavskom Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Svilajncu

Z. GLIGORIJEVIĆ

13. 09. 2024. u 06:45

KRAVA Mara vlasnika Aleksandra Jeremića iz Vojske proglašena je za apsolutnu šampionku među 70 grla 20 vlasnika iz svilajnačke opštine, koja su se nadmetala na 57. Resavskom međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Svilajncu.

КРАВА МАРА АПСОЛУТНА ШАМПИОНКА: Надметање говеда на ресавском Међународном пољопривредном сајму у Свилајнцу

Foto:Z.Gligorijević

U kategoriji junica pobednički pehar pripao je grlu Dragana Todorovića iz Dublja, šampionka u kategoriji prvotelki je grlo Nikole Milenkovića iz Kušiljeva, a u kategoriji krava grlo u vlasništvu Poljoprivredno-veterinarske škole u Svilajncu. Vlasnike izloženih goveda Opština je nagradila sa po 7.000 dinara, vlasnici pratilja po 30.000 dinara, vlasnici šampionki po 50.000 dinara, a šampionsko grlo sa 60.000 dinara. Vlasnici superšampionke i šampionskih grla u svim kategorijama prvi put su nagrađeni zlatnicima.

- Ništa nisam očekivao, ali znam kako treba da izgleda šampionsko grlo i izaberem jedno takvo među 110 grla sa moje farme. Selekcija se radi dugi niz godina, a smatram da ima dosta krava koje bi mogle da budu apsolutne šampionke - rekao je Marin vlasnik Aleksandar Jeremić za "Novosti".

Državna sekretarka Jelena Blagojević, koja je u ime Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede otvorila poljoprivredni sajam, rekla je da država Srbija "ima snažno opredeljenje da sistemski i pažljivo odabranim budžetskim merama dodatno afirmiše potencijale cele agroindustrije i da omogući da naši proizvodi postanu prepoznatljivi na svim međunarodnim tržištima. Ovakve manifestacije predstavljaju korak napred na tom putu".

Veći agrarni budžet

DRŽAVNA sekretarka je rekla da će rebalansom budžeta za agrar biti izdvojena dodatna sredstva. Zakon o izmenama i dopunama Zakona o podsticaju u poljoprivredi i ruralnom razvoju omogućio je da korisnici podsticajnih sredstava za kvalitetne priplodne prvotelke dobiju 100.000 dinara po grlu, dok će se regres za sertifikovano seme isplaćivati do 17.000 dinara po hektaru.

Predsednik Opštine Svilajnac Predrag Milanović ocenio je da su najbolji stočari u Srbiji u Svilajncu, jer imaju najkvalitetnija grla.

- Iz opštinskog budžeta za poljoprivrednike je ove godine izdvojeno 20 miliona dinara za nabavku poljoprivredne mehanizacije, sa Fondacijom "Vlade Divac" učestvovali smo u kupovini mehanizacije za devet maturanata Poljoprivredno-veterinarske škole u Svilajncu - rekao je Milanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NE ŽELIM DA POVERUJEM DA SE TO DESILO: Avramović u šoku zbog Svetislava Pešića, nada se filmskom raspletu