"TUGA KOJA TRAJE CEO ŽIVOT": Komemorativna akademija povodom 80 godina od gašenja nacističkog logora u Nišu

J. ĆOSIN

12. 09. 2024. u 16:04

POVODOM 80 godina od gašenja nacističkog logora na Crvenom krstu u Nišu, održana je komemorativna akademija pod nazivom "Tuga koja traje ceo život" i položeni venci u spomen i čast žrtvama logora.

ТУГА КОЈА ТРАЈЕ ЦЕО ЖИВОТ: Комеморативна академија поводом 80 година од гашења нацистичког логора у Нишу

Foto: Nportal/Wikipedia

Tačno osamdeset godina je prošlo od poslednjeg streljanja zatvorenika, rodoljuba, i raspuštanja zloglasnog nacističkog logora na Crvenom krstu u Nišu. Nekada nacistički logor, danas Memorijalni kompleks "12. februar", podseća na sve ono kroz šta su logoraši prošli. Njima u čast održana je komemorativna akademija.

Poslednji zarobljenici koji su stradali, njih 37, koji su u logoru bili angažovani kao lekari ili radili na dokumentaciji, bili su nepoželjni svedoci stravičnih zločina i pogubljeni su neposredno pred raspuštanje logora.

- Kazivanjima preživelih logoraša, 14. septembra su izdvojili njih devedeset sedmoro. Šezdesetoro njih, koji su bili u samicama vidno iscrpljeni, Nemci su pustili da izađu iz logora, dok je trideset sedmoro logoraša koji su bili angažovani kao lekari, kao i ljudi koji su radili u dokumentaciji, dakle bili su očevici, streljani su neposredno uz logorski zid, ovde gde sada polažemo vence - kaže viši kustos i istoričar Narodnog muzeja Niš, Nebojša Ozimić. To je bilo mesec dana pre oslobođenja Niša 1944, a samo šest dana po oslobođenju, njihova tela su eksumirana i pokopana na mestu gde se danas polažu venci.

Kada je formiran Memorijalni kompleks "12. februar" 1967. godine, njihova tela je rodbina preuzela i sahranjena su u porodičnim grobnicama.

Hiljade streljanih

OD više od 30.000 zatvorenika, oko 10.000 ih je streljano na Bubnju, a veliki broj interniran u Austriju, Nemačku, Poljsku i Norvešku, gde su bili prinuđeni na robovski rad.

- Logor na Crvenom krstu mesto je velikih zločina koje su učinili fašisti tokom Drugog svetskog rata. To je sada mesto gde odajemo poštu žrtvama, ali i nasleđe koje nas opominje. Ovo mesto mora da nas opominje na koji način želimo da gradimo budućnost i našoj deci pričamo kako da se odnose prema miru u budućnosti - rekao je gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KARATA NEMA, SVE RASPRODATO: Novak Đoković izazvao zemljotres u Šangaju