TOPLOTNI TALASI I ZDRAVLJE: U Paraćinu održana radionica EKOS-a

Z. R.

13. 09. 2024. u 17:10

IZUZETNO visoke temperature ovog leta podsećaju nas na to da su klimatske promene već dešavaju, a to je tema kojom se u Paraćinu naročito bavi udruženje građana Ekološki obrazovni centar (EKOS).

ТОПЛОТНИ ТАЛАСИ И ЗДРАВЉЕ: У Параћину одржана радионица ЕКОС-а

Foto: Fejsbuk/EKOS

Tim povodom u sali Tehnološke škole u tom gradu održana je radionica „Toplotni talasi i zdravlje ljudi“ u okviru projekta „Klimatske promene i mi“ sa svrhom unapređenja razumevanja toplotnih talasa i njihovih posledica. Radionici su prisustvovali učenici i njihovi profesori.

Na temperaturne „pikove“ posebno su osetljiva deca, trudnice, starije osobe i hronični bolesnici, objasnio je prisutnima predavač dr Miloš Matić, pedijatar.

- Budući da postoji trend globalnog zagrevanja i porasta temperature, biće u budućnosti više sve dužih toplotnih talasa, pa smatram da su radionice ovog tipa neophodne jer smo svedoci da to nije samo puka priča. Posledice toplotnih talasa mogu biti, između ostalog, iscrpljenost organizma, sunčanica, pa i toplotni udar, dok indirektno imamo češću pojavu ekstremnih događaja poput suša, poplava, oluja...

Po rečima Anđelke Milanović iz EKOS-a, minuli dugotrajni vreli talas skrenuo nam je pažnju na to da smo svi u problemu kad su u pitanju klimatske promene, pa je cilj projekta da obavesti građane kakve eventualne posledice bi mogli da očekuju sa aspekta uticaja na zdravlje i životnu sredinu.

- Bitno je da smo pripremljeni na takve situacije i da imamo spremen odgovor – zaključila je ona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

STARA ŠKOLA TRENERA: Pep Gvardiola ne koristi društvene mreže, evo kako komunicira sa igračima (VIDEO)