ZA TODOROVO LEČENJE PEŠAČE DO SVETE GORE: Humanitarno hodočašće mladih Kraljevčana do manastira Hilandar (FOTO)

G. ĆIROVIĆ

15. 09. 2024. u 18:39

KAKO bi pomogli u prikupljanju novca namenjenog za lečenje svog sugrađanina Todora Glišića (13) koji boluje od celebralne paralize, mladi Kraljevčani Đorđe Đajić (23), od pre nekoliko dana diplomirani građevinski inženjer i Bogadan Kostić (23), inženjer mašinstva, krenuli su jutros na svojevrsno humanitarno hodočašće, pešice od grada na Ibru do manastira Hilandar na Svetoj Gori.

ЗА ТОДОРОВО ЛЕЧЕЊЕ ПЕШАЧЕ ДО СВЕТЕ ГОРЕ: Хуманитарно ходочашће младих Краљевчана до манастира Хиландар (ФОТО)

G.Šljivić

Na ovom svom putešestviju Bogdan i Đorđe prevaliće oko 650 kilometara, a plan je da preko Prokuplja, Leskovca, Vladičinog Hana, Vranja, Prohora Pčinjskog i dalje preko Štipa i Strumice u Severnoj makedoniji i grčkih Kilkisa i Jeroisosa na konačano odredište stignu 2. oktobra.

- Etape smo podelili tako da ćemo malo žešći ritam forsirati kroz Srbiju, odnosno da prvih dana prelazimo i po pedesetak kilometara, u zavisnosti i od mesta gde smo zahvaljujući prjateljima i poznanicima obezbedili prenoćište – priča Bogdan Kostić.

G.Šljivić

 

Uz lično duhovno i religijsko okrepljenje i upoznavanje sa našim kulturno-istorijskim nasleđem i neizostavni sportski motiv, mladi Kraljevčani na svom plemenitom hodočašću za cilj imaju da animiraju ljude da se uključe u akciju prikupljanja pomoći za Todora Glišića kome je neophodna operacija u inostranstvu, kao i da podignu svest o tome da postoje deca kojoj je potrebna pomoć, ne samo pojedinaca već celokupnog društva.

G.Šljivić

Bogdan Kostić i Đorđe Ćajić

- Za Todorovu operaciju potrebno je nešto više od 13 miliona dinara, a tu su i brojni drugi troškovi, poput smeštaja u toku lečenja van mesta stanovanja, za rehabilitaciju, za lekove, vitamine, medicinski materijal. Apelujemo na sve koji su u mogućnosti da se ukuljuče u humanitarnu akciju jer pomažući drugima jačamo i bogatimo naš duh i svakako postajemo bolji ljudi – ističe Đorđe Ćajić, koji je na Građevinskom fakultetu u Beogradu diplomirao minulog petka a, kako kaže, na master studije krenuće sredinom oktobra, po povratku sa humanitarnog hodočašća.

G.Šljivić

 

Ovi odvažni mladići, inače, članovi su Planinarsko-smučarskog društva „Gvozdac“ iz Kraljeva, rekreativno se bave sportom, redovni su učesnici polumaratona, a hobi im je planinarenje i pešačenje.

RAČUNI ZA POMOĆ

ZA pomoć Todoru Glišiću dostupni su i računi: dinarski 160-0000000480630-91 , devizni 160-0054000022422-52 IBAN RS35160005400002242252 SWIFT/BIC DBDBRSBG, a moguće je poslati i SMS sa tekstom 340 na broj 3030 (cena poruke je 200 dinara).

- Naša ekspedicija do Hilandara svakako ne bi bila moguća bez ogromne podrške i pomoći ponajviše naših porodica i prijatelja – naglašava Bogdan Kostić. - Zahvalni smo i kraljevačkim privrednicima koji su postali deo akcije, a nadamo se da ćemo na ovaj način uticati i na ostale da pomognu našem humanitarnom cilju.

G.Šljivić

 

PEŠAČILI I NA KAJMAKČALAN

PRE godinu dana, tada još studenti, Đorđe i Bogdan su od Kraljeva do Kajmakčalana za 16 dana prepešačili oko 570 kilometara kako bi na „Kapiji slobode“ odali počast svojim precima i svim učesnicima jedne od najznačajnijih bitaka u našoj istoriji koja je imala i presudan značaj na ishod Prvog svetskog rata.

priv.arhiva

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUKLA BRUKA! Alkaraz priznao da se folira tokom mečeva