MALE PRIČE O LOKALNIM HEROJIMA NA DVA JEZIKA: U OŠ „Feješ Klara“ u Kikindi znamenite pisce i ličnosti đacima predstavljaju u slikovnicama

Рада Шегрт
Rada Šegrt

30. 09. 2024. u 11:11

KADA je shvatila da njeni đaci ne znaju koga predstavlja visoki spomenik čoveka koji u najstrožem centru Kikinde ponosno stoji držeći otvorenu knjigu, nastavnica srpskog jezika u OŠ "Feješ Klara" Aleksandra Ćazić Kiurski odlučila je da to promeni.

МАЛЕ ПРИЧЕ О ЛОКАЛНИМ ХЕРОЈИМА НА ДВА ЈЕЗИКА: У ОШ „Фејеш Клара“ у Кикинди знамените писце и личности ђацима представљају у сликовницама

Foto: R. Šegrt

Kulturno nasleđe sredine mora da predstavi osnovcima kojima predaje, kako bi znali i za one pesnike, poput Jovana Popovića, čije delo ne izučavaju u svom uzrastu. Zato je Popovića i pesnike Dušana Vasiljeva i Đuru Jakšića, čiji su životi i stvaralaštvo vezani za Kikindu, predstavila u formi slikovnice. Na isti način je pre nekoliko godina đacima približala lik i delo revolucionarke i pesnikinje Klare Feješ, čije ime nosi njihova škola, jedina dvojezična u gradu, gde se nastava izvodi na srpskom i mađarskom jeziku. Tako su i obe slikovnice štampane dvojezično.

Foto: R. Šegrt

Slikovnica o trojici pesnika

Želela sam da na ovaj način znamenite lokalne ličnosti, na neki način heroje ovog malog grada, na zanimljiv način, uz malo teksta i dosta ilustracija, predstavimo osnovcima. Da ispričamo male priče o velikom pesnicima, kako smo naslovili slikovnicu o Jovanu Popoviću i Dušanu Vasiljevu, koji su rođeni u Kikindi, i Đuri Jakšiću, koji je boravio ovde i napisao čuvenu pesmu o krčmarici Mili u koji je bio zaljubljen - kaže Aleksandra Ćazić Kiurski.

Učenici su oduševljeni ovakvim "lekcijama", posebno što su i oni, ali i učitelji, nastavnici i roditelji malo znali o Klari Feješ. Nastavnica je o njoj najviše istraživala, dok je o pesnicima bilo neuporedivo više dostupnih informacija.

- Slikovnicu o njoj radili smo u saradnji sa Muzejem Vojvodine iz Novog Sada, koji imaju dosta Klarinih ličnih predmeta. Mi smo stupili u kontakt sa njenom jedinom živom rođakom, koja je tada bila u Gerontološkom centru. Komunicirale smo putem pisama, jer nije bila sposobna za neposrednu konverzaciju. Od nje smo dobili porodični album fotografija Klare Feješ, što nam je bilo dragoceno. Taj album je kasnije poklonjen Narodnom muzeju i oni će ga izložiti. Kontaktirali smo sa dosta ljudi koji su je poznavali, saznali da je pisala pesme - prenosi nastavnica Ćazić Kiurski.

Ovaj projekat OŠ "Feješ Klara" pod nazivom "Male priče iz Velike Kikinde" podržao je Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje. Ilustracije je uradila Katarina Dragin, a prevod na mađarski jezik Violeta Momić.

Nema ih u nastavi

U NASTAVI osnovnih škola Dušan Vasiljev zastupljen je samo sa pesmom "Domovina", a Đura Jakšić sa nekoliko. Delo Jovana Popovića nije deo gradiva, verovatno zbog toga što su pesme "teške" za uzrast osnovaca. Zato je na nastavnicima u školama u Kikindi da upoznaju đake sa ovim pesnikom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

SVETSKI DAN SRCA: Aktivan pristup može spasiti živote