SKUP SRPSKIH BIBLIOTEKARA: Tajne sveta su u knjigama

N. J.

16. 09. 2024. u 13:36

Najvažniji stručno - naučni skup matičnih biblioteka u Srbiji, 18. po redu “Biblionet”, održan je u Užicu u prisustvu predstavnika Ministarstva kulture, Ministarstva nauke, inovacija i tehnološkog razvoja, grada Užica i predstavnika matičnih biblioteka iz cele Srbije.

СКУП СРПСКИХ БИБЛИОТЕКАРА: Тајне света су у књигама

Grad Užice

Prema rečima direktorke Dušice Murić, Narodna biblioteka Užice, sa svojim nasleđem predstavlja najstariju kulturnu ustanovu u Zlatiborskom okrugu i jednu od najstarijih biblioteka na tlu Srbije.

- Bilo da govorimo o društvenoj odgovornosti biblioteka, o ulaganju u obrazovanje, o dugoročnom planiranju zaštite bibliotečke građe i izvora, o izgradnji odnosa sa lokalnom zajednicom i drugim subjektima u oblasti kulture, o standardima održivosti i o specijalizovanim znanjima u okviru prakse, bilo da o tome svemu govorimo iz različitih vidokruga, iz loklane, regionalne ili svetske perspektive, sigurna sam da svi imamo na umu krajnji cilj naših napora, čitaoca – naglasila je Murić.

Selimir Radulović upravnik Biblioteke Matice i savetnik ministra kulture, istakao je da knjige obesmrćuju čoveka, i da su upravo knjige ono najbolje u svetu koji škripi i preti da se sruši.

- Kroz knjige svaki čitalac može da izmisli svoju prošlost, da se utemelji u sadašnjosti da imanigira svoju budućnost. Biblioteke nisu samo zbirke knjiga već i predački simbol iz kojeg iznedruju knjige kao duše pisaca, one spajaju rasuto, približavaju razdvojeno, nevidljivom vraćaju vidljivo. One su ključevi sveta, saglasno tome i ključ naše srpske kuće. U njima saznajemo tajne svega šta je bilo što jeste i šta će biti na zemlji na vodi na nebesima. Razmena knjiga između pojedinih nacija i naroda, razmena je emocija. Nema sveta bez knjige i nema knjige bez sveta, svitak pisma odnosno knjiga i svitak stvaranja ondosno svet, delo su božije i kroz vreme i kroz istoriju, naše sećanje i pamćenje, u kontinuitetu se prepliću i ukrštaju, tamo gde se mrse i razmrsuju niti večnosti - naglasio je Radulović.

Grad Užice

Tradiconalno, u okviru “Biblioneta” Zajednica matičnih biblioteka Srbije uručuje godišnju nagradu , koja nosi ime Đure Daničića i dodeljuje se za celokupan doprinos pojedinaca razvoju bibliotekarstva i kulture Srbije. Dobitnica ovogodišnjeg priznanja je zamenica upravnika Narodne biblioteke Srbije i sekretar Zajednice matičnih biblioteka Srbije dr Dragana Milunović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŽIVOT IM SE MENJA ZBOG STROGIH PRAVILA KRUNE: Princ DŽordž i princeza Šarlot uskoro nigde više neće smeti da putuju zajedno