BEZ TRADICIJE NEMA BUDUĆNOSTI: U selu Samaila kod Kraljeva održani „Miholjski susreti sela“

G. ĆIROVIĆ

17. 09. 2024. u 12:18

Negujući i čuvajući od zaborava tradicionalni način života, kulturno nasleđe i istorijsku baštinu našeg naroda na seoskom području, u selu Samaila kod Kraljeva održani su „Miholjski susreti sela“.

БЕЗ ТРАДИЦИЈЕ НЕМА БУДУЋНОСТИ: У селу Самаила код Краљева одржани „Михољски сусрети села“

G.Šljivić

Pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o selu i lokalne samouprave, ova smotra okupila je brojne učesnike iz petnaestak, uglavnom susednih sela kraljevačkog i čačanskog kraja, meštane, kao i posetioce iz svih delova Šumadije.

G.Šljivić

 

- Ministarstvo je za organizaciju izdvojilo 400.000, a lokalna samouprava više od 100.000 dinara. Ova manifestacija na lep način predstavlja stare običaje, igre i jela čuvajući tradiciju bez koje ni mi ne možemo da postojimo – rekao je Miloš Milišić, pomoćnik gradonačelnika Kraljeva.

G.Šljivić

 

Ovom prilikom, svojim folklornim veštinama predstavili su se mladi, ali i nešto stariji članovi brojnih kulturno-umetničkih društava, takmičari u starim sportskim nadmetanjima, kao i vešte domaćice i domaćini koji su se, pojedinačno i grupno, potrudili da pripreme i posluže trradicionalne srpske gastronomske đakonije.

G.Šljivić

 

- Srpska sela imaju čime da se pohvale, što se i vidi iz priloženog. Lepo je što se ovako okupljamo i družimo, razmenjujemo iskustva i recepte, ali i sklapamo nova poznanstva i prijateljstva – kaže Zagorka Radojević iz sela Ratina kod Kraljeva.

G.Šljivić

Zagorka Radojević

Na njenom, kao i na ostalim bogatim i lepo ukrašenim štandovima učesnici i posetioci mogli su da se okrepe i počaste domaćim pogačama, projarama, kačamakom, zeljanicom, pitama od domaćih kora sa sirom i mesom, sarmicama u vinovom listu...

G.Šljivić

 

Nisu izostali tradicionalni čorbasti, kao ni pasulj meljanac sa domaćim kobasicama, kupus koji se u zemljanom loncu krčkao ceo dan, i brojni drugi specijaliteti kojima je bilo teško odoleti.

G.Šljivić

 

DRUŽENjE

NAKON završetka zvaničnog programa usledilo je druženje koje je u lepom raspoloženju potrajalo do večernjih sati, uz obećanje učesnika i gostiju da se sledeći put vide i druže u nekom drugom selu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

4 proizvoda koja vaša deca koriste svaki dan i koja morate dobro odabrati jer mogu biti opasna po zdravlje