NOVI SAD JE U ZONI REDOVNE ODBRANE OD POPLAVA: Nema opasnosti od izlivanja Dunava, ekipe na terenu i preduzimaju mere

Z. G.

17. 09. 2024. u 14:50

PREMA trenutnim pokazateljima nema bojazni od poplava u Vojvodini i Novom Sadu ali vodoprivredna preduzeća su spremna da reaguju u svakoj situaciji i ljudstvom i opremom, istaknuto je danas tokom obilaska Centralnog magacina za odbranu od poplava pri JVP „Vode Vojvodine“.

НОВИ САД ЈЕ У ЗОНИ РЕДОВНЕ ОДБРАНЕ ОД ПОПЛАВА: Нема опасности од изливања Дунава, екипе на терену и предузимају мере

Pres služba Grada Novog Sada

Mehanizaciju, opremu i druga sredstava za odbranu od poplava razgledali su gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vladimir Galić i direktor „Voda Vojvodine“ Srđan Kružević, koji je tom prilikom napomenuo da su već sada ekipe tog preduzeća na terenu i da preduzimaju potrebne mere.

On je dodao da se vodostaji kao i opšta situacija na Dunavu i drugim rekama prate svakodnevno i da se, u koordinaciji sa Republičkim hidrometeorološkim zavodom, ukrštaju podaci sa onima iz zemalja gornjeg toka Dunava.

- Bez obzira na slike iz evropskih zemalja, mi smo u ovoj fazi bezbedni – ocenio je Kružević i podsetio da je 2013. godine visoki vodostaj kod Novog Sada bio oko 700 centimetara.

Redovna odbrana od poplava je na 500 centimetara sa leve dunavske obale dok je sa sremske strane grada na 450 a vanredna kreće na 600 centimetara. Kružević je takođe naveo da je visina krune zaštitnog nasipa preko 900 centimetara.

- Pa iako bi se ponovio scenario iz 2013. godine, imamo prostora za još dva metra vode i da ne budemo ugroženi.

Gradonačelnik Đurić je rekao da se na nivou grada Novog Sada, koji je trenutno u zoni redovne odbrane od poplava, situacija kontinuirano prati kao i da se proveraju i štite kritične tačke.

- Sva javna i javno-komunlana preduzeća su u pripravnosti, čiste se šahtovi, održava se atmosferska kanalizacija, čiste se bujični potoci na sremskoj strani grada – istakao je gradonačelnik i napomenuo da su nadležni u stalnom dežurstvu i spremni da reaguju ako se ukaže potreba.

Pokrajinski sekretar Vladimir Galić je rekao da je u poslednjih osam godina iz odgovarajućeg budžetskog fonda u Vojvodini uloženo 38 milijardi dinara u vodne objekte, kanalsku mrežu, hidrosisteme, kao i u vodozaštitne objekte.


 

Z. G.


 


 


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA REAKCIJA! Miloš Biković obavestio Ruse, a oni ovako reagovali na to što je Nemanja Majdov suspendovan jer se krstio