MODELI BOLJI OD ORIGINALA: U Kraljevu održan 26. po redu Međunarodni maketarski „Spiner kup“

G. ĆIROVIĆ

30. 09. 2024. u 18:53

MEĐUNARODNO nadmetanje maketara iz svih krajeva Srbije kao i iz Bugarske, Rumunije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovačke, Severne Makedonije i Mađarske, održano je minulog vikenda u Kraljevu okupivši 55 takmičara koji su izložili 322 makete aviona i istorijskih minijatura.

МОДЕЛИ БОЉИ ОД ОРИГИНАЛА: У Краљеву одржан 26. по реду Међународни макетарски „Спинер куп“

G.Šljivić

Ovo tradicionalno takmičenje pod nazivom „Spiner kup“ u organizaciji istoimenog kraljevačkog kluba i Maketarskog saveza Srbije održano je po 26. put za redom u gradu na Ibru, po čemu je jedinstveno u Srbiji.

G.Šljivić

 

- Ovo je jedino takmičenje ove vrste kod nas koje se održava u kontinuitetu. Prvi „Spiner kup“ u Kraljevu održan je još 1999. godine u predvečerje NATO agresije na Srbiju. Od tada, boreći se sa svim nedaćama, ponajviše finansijskim, zaljubljenici u maketarstvo iz grada na Ibru 26 godina neprekidno uspevaju da organizuju ovu vrstu skupa - kaže dr Dragan Kosić, prvi čovek kraljevačkog Maketarskog kluba „Spiner“.

G.Šljivić

Dr Dragan Kosić

Da je maketarstvo zaista delatnost na ivici sporta, veštine i umetnosti mogli su da se uvere svi posetioci ove manifestacije. Podeljeni po kategorijama prema razmerama, od 1:144, što znači da je svaki deo na maketi smanjen 144 puta u odnosu na original, zatim 1:72, 1:48 i 1:32, izloženim modelima učesnici su još jednom demonstrirali šta se dobije kada se udruže talenat, mašta, trud, kreativnost, strpljenje i želja da se sopstvenim rukama stvori nešto što već postoji, ali u znatno manjoj veličini.

G.Šljivić

 

- Da bi maketa, odnosno model, zadovoljila kriterujume mora biti u tačno određenoj razmeri prema objektu koji je nekada postojao – pojašnjava dr Kosić. - Ovom prilikom imali smo ukupno 37 katrgorija, podeljenih na seniore, juniore i kadete, s tim što su takmičari u seniorskoj konkurenciji bili podeljeni i u kategorijama vazduhoplova i istorijskih minijatura. Za one najbolje obezbedili smo pehare, ali važnije od toga je svakako upoznavanje, druženje, razmena iskustva, kao i to što smo se u velikom broju okupili na jednom mestu.

G.Šljivić

 

I UMETNOST I SPORT

- ZALjUBLjENIK u maketarstvo svaku maketu na poseban način doživljava i potom izrađuje. Zato je ovo istovremeno i vrsta sportskog nadmetanja jer se proglašavaju pobednici, a s druge strane je i vrsta umetnosti jer u svakoj maketi u preciznoj razmeri sve mora biti na svom mestu kao u originalu – poručuju učesnici „Spiner kupa“ sa željom da im se sledeće godine pridruži još veći broj učesnika mlađe generacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

NOVA PRILIKA ZA MLADE U NIS-U: Peta sezona programa „NIS ENERGY”