OŽILJCI KOJI NE BLEDE: Kraljevčani sutra obeležavaju 83. godišnjicu streljanja nevinih civila

G. ĆIROVIĆ

13. 10. 2024. u 11:22

Nizom manifestacija i komemorativnih svečanosti, parastosom i polaganjem venaca na „Groblju streljanih 1941.“, Kraljevčani će sutra na prigodan način obeležiti 83. godišnjicu fašističkog zločina u kojem su okupatorski vojnici nemačkog Vermahta streljali više od dve hiljada nevinih civila.

ОЖИЉЦИ КОЈИ НЕ БЛЕДЕ: Краљевчани сутра обележавају 83. годишњицу стрељања невиних цивила

G.Šljivić

Za samo nekoliko, krvavih oktobarskih dana 1941. godine osim tadašnjih žitelja grada na Ibru iz odmazde su streljane i brojne izbeglice iz svih krajeva Jugoslavije, a najviše iz Slovenije koje su, progonjene fašističkim terorom utočište potražile u Kraljevu.

G.Šljivić

 

Vence na humke stradalih rodoljuba, osim njihovih potomaka, kako je najavljeno, u ime Vlade Srbije položiće Zoran Antić, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, potom gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić i čelnici Raškog okruga, predstavnici Vojske Srbije, MUP, kao i delegacije političkih stranaka, boračkih i drugih udruženja.

U amfiteatru „Groblja streljanih“, ovom prilikom glumci Kraljevačkog pozorišta izvešće scenski oratorijum „Kraljevski venac“, po stihovima Vladimira Jagličića i u režiji Miodraga Dinulovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

CELA DVORANA SE POKLONILA BODIROGI: Evo kakva je bila njegova rekacija (VIDEO)