NASTAVLJENO FRESKOPISANJE CRKVE U KRUGU VALJEVSKOG ZDRAVSTVENOG CENTRA I oslikani hram pomaže isceljenje

B. PUZOVIĆ

18. 10. 2024. u 20:00

UKRAŠAVANjE hrama Svetih Kozme i Damjana, u krugu Zdravstvenog centra grada na Kolubari, nastavljeno je oslikavanjem Uspenja Presvete Bogorodice na zapadnom zidu, kao i dve kompozicije u svodu - sa praznicima Ulaska Gospoda u Jerusalim i Vaskrsenja Lazara.

НАСТАВЉЕНО ФРЕСКОПИСАЊЕ ЦРКВЕ У КРУГУ ВАЉЕВСКОГ ЗДРАВСТВЕНОГ ЦЕНТРА   И осликани храм помаже исцељење

foto zc valjevo

Bogomolju ulepšavaju akademski slikar Vladislav Juškov, te Filip Vuk Popović i Ina Braljnina.

U prvoj fazi, podsetimo, urađeni su priprata i oltar, a potom kupola i kompozicije na istočnom, severnom i južnom zidu. Glavni motivi odnose se na Hristosa kao lekara duše i tela, koji pomaže isceljenje. Iz Zdravstvenog centra podsećaju da su unutrašnji radovi i estetsko ukrašavanje hrama zamišljeni kao projekat zajednice, čiji članovi bi učestvovali u raznim fazama radova: od freskopisa, izrade mozaike, završetka kamenog ikonostasa... Planirano je da se oslikavanje obavi u pet faza, a prve tri su trajale od 2013. do 2016.

- Radovi započeti ovog meseca trajaće u skladu sa raspoloživim sredstvima za nabavku materijala - kaže bolnički duhovnik, jerej Dragan Stanojević. - Uz Božju pomoć i blagoslov episkopa valjevskog Isihija, cilj je da se zidovi tehnološki pripreme, pa da se postave crteži na većini praznih površina pod kupolom.

Prvo freskopisanje i postavljanje mozaika obavio je otac Aleksej, koji je tim poslom dolazio iz Australije. U tom misiji pomagali su mu njegov učenik, iskušenik Ben i izvesni Jovan iz Kambere, sa istog kontinenta - uz ikonopisca Filipa iz Kovilja i članove lokalne crkvene zajednice.

Sadašnji tročlani tim umetnika ističe da su pri oslikavanju bogomonja veoma važni razumevanje arhitekture i pravilan raspored fresaka. To podrazumeva poznavanje tipika - pravila gde se koja kompozicija i svetitelj oslikavaju, u skladu sa bogoslužbenim poretkom...

- Istražujući estetiku na srednjevekovnim spomenicima, veliki značaj pridajemo skladnosti boja i proporciji figura. Komponujemo ih na odgovarajući način sa arhitekturom, ali i sa svetlom - kaže akademski slikar Vladislav Juškov. - Veliku važnost pridajemo i dugovečnosti fresaka, što podrazumeva korišćenje materijala najboljeg kvaliteta i poznavanje slikarske tehnologije. Dobro je sebe podsećati na veličinu i odgovornost ovog posla, jer se stvaraju spomenici koji su neodvojivi deo Hristovog tela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Sanjajte, verujte, trenirajte – Pavlović otvorio mini-pič teren u rodnom Šapcu!