TOPLO I - JEFTINIJE: Grejna sezona u Čačku počela uz cene manje od prošlogodišnjih

V. ILIĆ

16. 10. 2024. u 20:54

U GRADU na Moravi zvanično je počela grejna sezona koja će trajati do 15. aprila naredne godine.

ТОПЛО И - ЈЕФТИНИЈЕ: Грејна сезона у Чачку почела уз цене мање од прошлогодишњих

FOTO V. ILIĆ

Kako navode iz JKP za grejanje "Čačak", do 1. oktobra ove godine završeni su svi remonti postrojenja, kao i funkcionalne probe sistema daljinskog grejanja, pa je i isporuka toplotne energije Čačnima počela na vreme.

Ipak, iz kabineta gradonačelnika saopštavaju da je, po informacijama iz resornog javno-komunalnog preduzeća, bilo problema sa startovanjem gorionika - zbog prisustva vazduha u gasovodima - ali su oni otklonjeni. Inače, zbog prognoziranih viših temperatura za ovo doba godine, zasad će se toplotna energija isporučivati u jutarnjim časovima i, po potrebi, tokom večeri.

Za ovu grejnu sezonu, kako je istaknuto, obezbeđene su dovoljne količine energenta, jer su ugovori zaključeni sa glavnim snabdevačima, a cena toplih kvadrata neće se bitnije razlikovati u odnosu na onu od lane. Naime, doći će do promene u njenoj strukturi, tako što će - zbog povećanja troškova - biti uvećan fiksni deo, dok će se varijabilni deo cene smanjiti usled nižih troškova nabavke energenata. U praksi, pod uslovom da toplotnu energiju "troše" u sličnim količinama kao prethodne grejne sezone, Čačani će čak dobiti i nešto niže račune za grejanje, za tri do četiri odsto.

Prema navodima iz JKP "Čačak", nakon zvaničnog isteka grejne sezone, izuzetno, u periodu od 16. aprila do 1. maja, objekti će se grejati u slučajevima da u poslednjoj prognozi prethodnog dana ili u prvoj prognozi tog dana RHMZ Srbije prognozira srednju dnevnu temperaturu nižu od 12 stepeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VIDIMO SE U ŠAPCU! STRAHINJA PAVLOVIĆ OTVARA MINI-PIČ TEREN U RODNOM GRADU: Štoper Srbije i Milana stiže na Gradski stadion u sredu u 18.30