VELIKA PRIVREDNA DELEGACIJA IZ JAPANA POSETILA NOVI SAD: Gostima predstavljeni potencijali za nova ulaganja u Srbiji

Z. GRUMIĆ

18. 10. 2024. u 14:56

PRIVREDNA delegacija iz Japana, koju čine predstavnici više od 100 kompanija, drugog dana boravka u našoj zemlji posetila je danas Novi Sad gde su njenim članovima predstavljene mogućnosti za investiranje u različitim oblastima posebno onim u visokim tehnologijama poput IT sektora i automotiv industrije.

ВЕЛИКА ПРИВРЕДНА ДЕЛЕГАЦИЈА ИЗ ЈАПАНА ПОСЕТИЛА НОВИ САД: Гостима представљени потенцијали за нова улагања у Србији

Z. grumić

Gostima koji dolaze iz industrijskog, građevinskog, finansijskog i niza drugih sektora predstavljeni su potencijali Naučno-tehnološkog parka Novi Sad i Istraživačko-razvojnog instituta za veštačku inteligenciju Srbije a nakon te prezentacije posetili su kompanije „Nidek“ i „Šnajder elektrik“.

Ministarka privrede Adrijana Mesarović istakla je da se ova dva dana sa japanskim privrednicima razgovara o tome u kojim industrijama i drugim oblastima mogu da budu realizovana nova ulaganja u našoj zemlji.

- Očekujemo da će u narednom periodu u Srbiji biti novih investicija iz Japana i da ćemo ih uspešno realizovati – izjavila je ona novinarima i napomenula da su nam dobrodošle kompanije ne samo one iz visokih tehnologija nogo praktično iz svih oblasti.

Japanski „Nidek“, koji već ima dve svoje fabrike u Novom Sadu, planira nova ulaganja i zapošljavanja naših kadrova, pre svega onih sa Fakulteta tehničkih nauka (FTN), rekla je ministarka i naglasila da naša zemlja nastavlja da se bori za privlačenje novih investicija.

- Bitno je da ostanemo lideri u privlačenju stranih direktnih investicija i ove godine, kao što smo to bili i prošle – dodala je ministarka Mesarović.

Dekan FTN Boris Dumnić istakao je važnost transfera znanja i iskustava japanskih kompanija ka našim fakultetima, univerzitetima i privrednim društvima i dodao da mi njima možemo da ponudimo kvalitetan stručni kadar i dobar privredni ambijent za razvoj.

A predsednik Japanske organizacije za spoljnu trgovinu Susumu Kataoka je u izjavi za medije izrazio zadovoljstvo gostoprimstvom u Srbiji i susretima sa njenim državnim zvaničnicima i privrednim predstavnicima.

- Članovi naše delegacije veoma su zainteresovani za potencijale Srbije i mogućnosti za investiranje – naglasio je Kataoka.


 


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SUTRA JE TOMINDAN: Mnoge kuće slave slavu, a jedno važno verovanje svi treba da ispoštuju