GOSTI STIŽU I DUNAVOM: Marina kod Velikog Gradišta važna koliko i brza saobraćajnica od Požarevca do Golupca

D. NOVKOVIĆ

28. 10. 2024. u 07:30

PRVA faza izgradnje savremene marine za jahte i čamce na Dunavu, kod Velikog Gradišta, započeta ovog aprila, obuhvatiće još "podizanje" obaloutvrde, postavljanje pontona za prihvat 50 plovila, te zidanje upravne zgrade, uređenje pristupnog puta i parkinga, uz ograđivanje čitavog kompleksa.

ГОСТИ СТИЖУ И ДУНАВОМ: Марина код Великог Градишта важна колико и брза саобраћајница од Пожаревца до Голупца

OU V. Gradište

Podsetimo, ugovor sa Ministarstvom turizma - o realizaciji jednog od najvažnijih infrastrukturnih projekata na teritoriji Velikog Gradišta - potpisan je u februaru 2022, a predviđeno je da radove ukupne vrednosti 3,8 miliona evra zajednički finansiraju pomenuti resor i lokalna samouprava. Pritom, samo prva faza koštaće dva i po miliona evra, a trebalo bi da bude završena u aprilu naredne godine.

- Posle više decenija, u Srbiji je ovo prva investicija u marine, kao deo kapitalnog projekta "Zaplovi Srbijom". Inače, u toku je i izgradnja međunarodnog putničkog pristaništa u Ramu, koje ćemo otvoriti do kraja godine, što će sve zajedno Veliko Gradište visoko pozicionirati kao nautičku destinaciju - istakao je Vuk Perović, direktor Agencije za upravljanje lukama.

Savremena marina, saznajemo, doprineće ne samo unapređenju turističke ponude, već i novim smeštajnim kapacitetima.

- Već je najavljena izgradnja hotela sa četiri zvezdice, koje na površini od dva hektara na Špicu i tri i po pored teniskih terena započinju dva investitora - kaže predsednik Opštine Dragan Milić, uveren da će većem broju dolazaka gostiju ponajviše doprineti gradnja brze saobraćajnice koja vodi od Požarevca do Golupca.

Uz Srebrno jezero i brojne druge pogodnosti, gradnja marine uticaće da Veliko Gradište postane turistički centar Donjeg Podunavlja, a doprineće i unapređenju nautičke infrastrukture u Srbiji - neophodne za razvoj ovog sporta za koji se, iz godine u godinu, povećava interesovanje turista.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NESTVARNI NIKOLA JOKIĆ: Denver i Klipersi odigrali meč za infarkt, a o igri Srbina će se pričati (VIDEO)