REKORD POMEREN ZA JOŠ JEDAN METAR! Majstori iz Turije za vikend još jednom nadmašili sebe u spravljanju džinovske kobasice
SVI putevi proteklog vikenda vodili su u Turiju kod Srbobrana, gde je 41. put održana "Kobasicijada", jedna od najvećih turističko-gastronomskih manifestacija u našoj zemlji, koja je privukla više desetina hiljada posetilaca iz Srbije i Evrope, pa čak i Amerike.

Predstavljanje divovske kobasice, Foto G. Dobrilović
Žitelji ovog sela kažu da "svako ima nešto, a Turija ima što niko nema - najdužu kobasicu na svetu" - ove godine od čak 2.041 metra! Tom dužinom su Turinci nadmašili same sebe, pošto od 2013. godine, kad su, sa 2.029 metara svog čuvenog delikatesa ušli u Ginisovu knjigu rekorda, niko nije ni pokušao da ih u tome prevaziđe. "Ginisovka" se, od kad je "overena" kao takva, svakog poslednjeg vikenda u februaru produžava za metar, tako da broji dva kilometra i onoliko metara koliko "Kobasicijada" ima godina.
- Dva dana i dve noći je uigrana ekipa od devet majstora pravila ovogodišnju kobasicu od mesa nemasnih svinja, uz dodatke soli, bibera, belog luka i blage i ljute paprike, po receptu koji su usavršile generacije turijskih domaćina - rekao je predsednik Udruženja "Kobasicijada" Željko Popić, koji je uz svirce predvodio dovoženje džinovske "kraljice" do seoskog trga, gde je Predrag Rojević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, potvrdio njenu rekordnu dužinu, posle čega je razgrabljena kupovinom "na metar", po ceni od 900 dinara.

Foto A. Šijačić
Spravljanje omiljenog delikatesa je ušlo u gene stanovnika Turije, ali i Srbobrana i Nadalja, s kojima čini opštinu. To je pokazalo takmičenje dece u toj "disciplini", koje je ove godine održano prvi put. Od 11 prijavljenih ekipa, trijumfovala je "Vesela družina" iz Turije, a drugo i treće mesto su osvojili timovi osnovaca "Nadaljska kobasica" i srednjoškolaca iz Srbobrana.
U pravljenju sveže kobasice nadmetalo se i 13 seniorskih ekipa iz Srbije, Mađarske, Hrvatske i Slovenije, a pobedili su Slavonci iz Osijeka. Nagrade za najbolju sušenu kobasicu pripale su industrijskom pogonu iz Rume, u međunarodnoj pojedinačnoj konkurenciji Šandoru Paleru iz Mađarske, a među domaćim proizvođačima Miroslavu Stankovu iz Turije i Đorđu Lazarovu iz Novog Sada, u kategoriji "van Turije".

Foto G. Dobrilović
Stigao iz Meksika
NA 41. "Kobasicijadi" dodeljene su i dve posebne nagrade - osmogodišnjoj Mariji iz Mladenova kod Bačke Palanke, koja je pobedila u brzom jedenju kobasica i dvojici posetilaca iz najudaljenijih mesta - Marku Vukčeviću iz Meksiko Sitija i Mirku Đelisalu iz Detroita u SAD.

Mladi nastavljaju tradiciju, Foto G. Dobrilović
Festival dobrog zalogaja
BROJNI štandovi bili su okićeni kobasicama, ali je posetiocima nuđeno i obilje drugih suhomesnatih proizvoda, kao i peciva, sireva, meda, rakije... i specijaliteta sa roštilja i ražnja. Festival dobrog zalogaja bio je začinjen muzikom tamburaškog orkestra "Srce Bačke", pesmom Baneta Mojićevića i folklorom KUD "Bard" iz Srbobrana.
Preporučujemo

UKUSNA, LjUTA NI MALO BAKSUZNA: Kobasicijada u Novom Itebeju nadmašila očekivanja
16. 02. 2025. u 14:30

RUSI SE SPREMAJU ZA VELIKU OFANZIVU: Napašće duž cele linije fronta od 1.000 km, evo koliko će akcija trajati
RUSKE trupe pripremaju se za novu ofanzivu u narednim nedeljama kako bi pojačale pritisak na Ukrajinu i ojačale poziciju Kremlja u eventualnim pregovorima o prekidu vatre. Prema tvrdnjama agencije AP, analitičari smatraju da bi nova ofanziva mogla da traje od šest do devet meseci.
29. 03. 2025. u 18:11

AMERIKA SPREMA VELIKI UDAR: Bombarderi "ubice" ciljaju nuklearne elektrane u Iranu (FOTO)
Sjedinjene Države su rasporedile stelt bombardere B-2 Spirit u vojnu bazu Dijego Garsija u Indijskom okeanu, potez koji bi navodno mogao biti povezan sa pripremama za potencijalni napad na iransku nuklearnu infrastrukturu.
29. 03. 2025. u 19:25

"ŠTA JE ŽENA?" Tramp odgovorio na pitanje novinara - izazvao smeh u prostoriji (VIDEO)
AMERIČKI predsednik Donald Tramp je izazvao smeh kod novinara kada ga je jedan od njih zamolio da definiše šta je žena.
30. 03. 2025. u 09:48
Komentari (0)