U ZAPADNOJ SRBIJI STOČARI NA MUKAMA: Sve manje krava muzara

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

23. 07. 2025. u 12:00

STOČARSTVO u Jadru, Mačvi, Azbukovici Rađevini „drma“, možda, jedna od najvećih kriza.U obore, torove i staje, sve češće, umesto grla, nastaje paučina.

У ЗАПАДНОЈ СРБИЈИ СТОЧАРИ НА МУКАМА: Све мање крава музара

foto v mitrić

Za sada se najbolje drže vlasnici svinja, naročito u Mačvi, ali zbog pojave afričke kuge, mnogi domaćini su, ili maksimalno zabrnuti ili razmišljaju da smanje obim posla, smatrajući da svako grlo više može da bude rizik više.U tome je saglasan Milisav Iskić iz Straže, čije domaćinstvo godinama drži kvalitetne vrste svinja.

- Cena svinja pada, pa su debele 240, a prasad 350 dinara, što je, zaista, malo -kaže Iskić. - Međutim, i sa ovim cenama bismo mogli,nekako da pregiramo, da nije ove zaraze, kada zbog nemara drugih može da dođe do masakra u svinjcima, što su, već, doživeli mnogo domaćini u ovom delu Srbije.

EXTRA BET - KVOTA DO 500 NA JEDNOM MEČU

Krave su, u ovim krajevima u kojima svojevremeno nije bilo kuće u selu ali i u prigradskim naseljima gde ih nije bilo, prava retkost.Oni koji ih prodaju, retko kupuju drugu.Ostali su samo verni tom poslu oni koji imaju farme i proizvode veće količine mleka, čija je cena, kako kaže Željko Lukić iz Runjana, kod Loznice,“ispod svake računice čak i sa premijom koju daje država“.

- Tačno je da su se mnogi „popačuli“, pa bežu od krava kao đavo od krsta, ali i, realno, nema neke računice, jer je skupo gorivo, poljoprivreni reporotaterijal, lekovi i usluge veterinra -kaže Lukić. -I ko ima svoju mehanizaciju i svoje njive, teško izlazi na kraj, bez obzira koliko bio vredan.

EXTRA BET - KVOTA DO 500 NA JEDNOM MEČU

Stočari se održavaju najviše u pasivnim selima, poput Sipulje, Donje i Gornje, podno Cera, u lozničkom kraju, na granici sa Rađevinom i Pocerinom.Ovdašnji poljoprivrednici imaju srećnu okolnost što im, bez naknade, komšije koji su se odselili daju svoja imanja samo da ih korov ne uhvati, pa imaju džabe ispašu.

-To je velika stavka, jer stoka može da se hrani na livadama više od pola godine -kaže Neša Todorović iz Donje Sipulje. -Računica je dobra, i pored toga, ako većinom spremamo sir i kajmak i prodajemo po Šapcu, Beogradu, Novom Sadu, pa sve do Sombora, a ne da predajemo mleko.

Koliko je stočarstvo palo u Azbukovici svedoče nam nekadašnji kovači, koji su zamenili posao, pa, najčešće, sada sa konjima izvlače drva iz šuma.Svedoče da su nekada živeli, kako kaže Milan Pantić, „kao mali bogovi“ od potkivanja, a danas u ljubovijskom kraju, po zvaničnom popisu, ima samo dva para volova!

- Junad se otkupljuju po ceni od 3,5 do 4 evra, a nekad i manje, dok je cena teladi najmanje šest evra, ali im skoro nema -kaže Slobodan Pantelić iz Straže, kod Loznice. -Sreća je što ima mesara koji odmah plaćaju predata grla, dok smo ranije čekali i po nekoliko meseci da nam plate.Sada je stoke sve manje, a cena, recimo, junećeg mesa ide od 1300 do 1500 po kilogramu u mesarama u Loznici. I svinjsko je prešlo „hiljadarku“, pa je jasno da proizvođačima ostaje najmanje ili jedva da pokriju troškove, ne računajući rad.

Miloš Milivojević iz Korenite kaže da su ovdašnji poljoprivrednici primorani da se bave „svaštarskom proizvodnjom“, vodeći računa da, ako na jednoj izgube, da dobiju na drugoj.Kućni fondovi će, ovog leta, biti pojačani parama zarađenim od maline, čija je cena, kako kaže ovaj vredni i uspešni voćar, „skočila, nažalost, ne što je ocenjeno da joj je to mera, oko 600 dinara, već zato što je nema“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO JE OZI OZBORN POMOGAO SRBIJI: NJegov humani gest se još uvek pamti