TEZGE PUNE ZDRAVLJA: Proizvođači organskog povrća predstavljaju svoju robu na novosadskoj Ribljoj pijaci

З. ГРУМИЋ

29. 08. 2020. u 19:43

UDRUŽENjE "Organski sad - Novi Sad" odlučilo je da, zbog pandemije, proizvode svojih članova promoviše na novosadskoj Ribljoj pijaci, umesto u Katoličkoj porti u centru grada, gde je manifestacija "Dani organskih farmi" priređivana poslednje tri godine u ovo doba.

ТЕЗГЕ ПУНЕ ЗДРАВЉА: Произвођачи органског поврћа представљају своју робу на новосадској Рибљој пијаци

Poljoprivredno gazdinstvo "Letić" na Čeneju / Foto N. Karlić

Na tezgama u pijačnoj "Organskoj ulici", ove i još sedam narednih subota će, organski paradajz, papriku, rotkvice i drugo povrće uzgajano u skladu sa strogim propisima o proizvodnji organske hrane, predstaviće ukupno 13 proizvođača iz Novog Sada i još nekoliko gradova u Vojvodini.

- Na ovaj način, u novonastalim uslovima, želimo da kupcima predstavimo nas i naše proizvode ali i da za ovaj posao kojim se bavimo zainteresujem nove, potencijalne proizvođače - kaže za "Novosti" Nada Letić, predsednica Udruženja koje trenutno okuplja 20 članova.

Udruženje "Organski sad - Novi Sad" nastalo je 2014. godine udruživanjem sedam proizvođača, u nameri da lakše plasiraju svoju robu kupcima, pogotovo onim većim trgovinskim lancima.

PODRŠKA

RADI podsticanja organske poljoprivredne proizvodnje, u gradskom budžetu je i ove godine obezbeđen ukupni iznos od pet miliona dinara.

- Tako organizovani možemo efikasnije da plasiramo našu robu ali i da dobijemo određenu podršku, odnosno subvencije, kako bismo unapredili ovu proizvodnju, koja je vrlo zahtevna - dodaje Nada Letić koja se, zajedno sa svojim suprugom Dejanom, već punu deceniju bavi organskom proizvodnjom, u okviru porodičnog gazdinstva na Čeneju.

Na dva hektara zemljišta, od čega je 3.500 kvadratnih metara pod plastenicima i staklenicima, Letići gaje paradajz, papriku, crvenu blitvu, krastavce, kelj lišćar, salate i mnoge druge povrtarske kulture, naravno bez primene herbicida, pesticida i drugih sredstava koja se u konvencionalnoj proizvodnji koriste za zaštitu bilja. Osim povrća, gaje pšenicu i voće a imaju i koke, koje hrane ostacima od organskog bilja a živinsko đubrište koriste za uzgoj biljaka i tako "zatvore krug".

PLASMAN ŠIROM SRBIJE

IAKO se iz godine u godinu broj proizvođača organskog povrća povećava, u Srbiji je potražnja znatno veća nego ponuda. - Naše proizvode otkupljuje sedam prodavnica u Beogradu i još nekoliko u Novom Sadu, a na pijaci prodajemo samo subotom. Uglavnom sve što proizvedemo prodamo - dodaje Nada Letić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KO ĆE NA MEGDAN ZVEZDI? Da li će ovo biti istorijska noć za Pafos ili ćemo videti volšebni preokret Ukrajinaca?