NOVA FABRIKA ČOKOLADE U NOVOM SADU: Posao za više od 100 radnika, uskoro počinje proizvodnja
GRADONAČELNIK Novog Sada Miloš Vučević izjavio je danas, posle sastanka u Gradskoj kući sa predstavnicima kompanije “Beri Kalebo“ (Barry Callebaut) i Tehnološkog fakulteta, da uskoro počinje proizvodnja u novosadskoj fabrici čokolade tog čuvenog švajcarskog proizvođača, čija se izgradnja privodi kraju.

Foto: Pres služba Grada
Kako je navedeno u saopštenju, razgovarano je o zajedničkim razvojnim projektima i budućoj saradnji.
- Stižu nam odlične vesti iz kompanije „Beri Kalebo“, a to je da uskoro počinje proizvodnja u ovoj fabrici čokolade, u kojoj će biti zaposleno više od 100 radnika. To nije samo strogo poslovna investicija, već ona ima širi društveni kontekst, s obzirom na to da uključuje i blisku saradnju sa Tehnološkim fakultetom.
Vučević je posebno ukazao na značaj te vrste saradnje privrede i obrazovanja, prilikom dolaska velikih stranih investicija.
- Želimo da svedočimo nastavku spajanja snažnih kompanija sa univerzitetom i školama, kao što će „Beri Kalebo“ biti dobra adresa i primer za dualno obrazovanje naših studenata i đaka. U našu državu je stigla najsavremenija tehnologija, tako da je nešto o čemu su samo studenti samo slušali na predavanjima, mogu sada da vide u praktičnoj primeni i to vrlo blizu svog fakulteta.
Nakon početka rada fabrike uslediće i snabdevanje domaćih konditorskih proizvođača, kao i onih širom jugoistočne Evrope, kazao je gradonačelnik i dodao da se proces izgradnje fabrike bliži kraju.
Vučević je napomenuo da je Grad Novi Sad u tom projektu učestvovao sa više od 300 miliona dinara. Taj iznos je investiran u vodovodnu, kanalizacionu i saobraćajnu infrastrukturu, dok je JP „Putevi Srbije“ izgradilo kružnu raskrsnicu kod isključenja Novi Sad–Istok, objasnio je gradonačelnik.
Dekan Tehnološkog fakultet prof. dr Biljana Pajin je naglasila da ta naučna institucija obrazuje stručnjake iz različitih oblasti, među kojima je i prehrambeno inženjerstvo, u okviru kojeg se posebno proučava tehnologija konditorskih proizvoda.
- Saradnja sa najvećom svetskom kompanijom u oblasti proizvodnje čokolade „Beri Kalebo“ se realizuje na obostrano zadovoljstvo, u smislu transfera znanja u oba smera. S jedne strane, studentima će ovo biti neprocenjivo, jer će imati svakodnevno priliku da učestvuju u procesu proizvodnje, dok će fabrici značiti naš naučno-istaživački rad i njegova implementacija u dalje poslovanje - rekla je profesorka Pajin.
Menadžer kvaliteta kompanije „Beri Kalebo“ Jelena Jurić istakla je da očekuje još mnogo razvojnih projekata sa Tehnološkim fakultetom.
Preporučujemo

LAKŠE POVREĐENO 16 OSOBA: U Južnobačkom okrugu za vikend, 27 saobraćajnih nesreća
05. 04. 2021. u 12:55

ŠOJGU UPOZORAVA: Taj potez bi mogao dovesti do trećeg svetskog rata
SEKRETAR Saveta bezbednosti Rusije Sergej Šojgu upozorio je da bi uvođenje mirovnjaka na istorijske teritorije Rusije moglo dovesti do trećeg svetskog rata.
24. 04. 2025. u 19:46

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

USTAŠLUK NA DELU I Hrvatski kardinal veliča Tompsona - totalno ludilo u Hrvatskoj
KOLIKO je Hrvatska ogrizla u mržnji prema Srbima govori činjenica da je čak i tamošnji kardinal govorio o koncertu Topsona poznatog po pesmama koje veličaju klanje Srba.
24. 04. 2025. u 17:01
Komentari (1)