VAŽNA RANA DIJAGNOSTIKA: Udruženje za obolele od reumatskih bolesti 8. maja na novosadskom Štrandu

Lj.P.

07. 05. 2021. u 22:51

UDRUŽENjE za obolele od reumatskih bolesti će u subotu (8. maja) na novosadskom Štrandu obeležiti Svetski dan borbe protiv ankiloznog spondilitisa, sa ciljem podizanja svesti o ovom važnom zdravstvenom problemu, informisanju i edukacije građana o bolesti koja u velikoj meri utiče na svakodnevni život pacijenata.

ВАЖНА РАНА ДИЈАГНОСТИКА: Удружење за оболеле од реуматских болести 8. маја на новосадском Штранду

Foto: N. Karlić

Početak je zakazan za 11 sati kod ulaza, ispred letnje pozornice.

O važnosti rane dijagnostike, značaju lečenja i blagovremenom prepoznavanju tegoba i simptoma govoriće prof. dr Ksenija Bošković, v.d. direktora Specijalne bolnice za reumatske bolesti Novi Sad.

Ankilozni spodilitis je reumatska zapaljenska bolest kičme i karlice, koja ukoliko se ne leči na vreme, dovodi do okoštavanja kičme, tako da neki delovi kičmenog stuba ostaju u fiksnom, nepokretnom položaju. Pacijenti simptome poput bola u leđima i ukočenosti pripisuju mehaničkim oštećenjima (povredama, padovima) i lekarima odlaze tek kada bol postane nepodnošljiv, što je razlog za činjenicu da do konačne dijagnoze ankilozirajućeg spondilitisa prođe i više od sedam godina.      

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

NIJE SAMO KOLENO PROBLEM! Novak Đoković otkrio i ovo na Vimbldonu!