VEK OD NASTANKA SELA SOLUNSKIH DOBROVOLJACA: Meštani Bačkog Sokolca kod Bačke Topole obeležili veliki jubilej

J. LEMAJIĆ

24. 05. 2021. u 06:15

OTKRIVANjEM spomenika Dragutinu Matiću poznatijem kao Oko Sokolovo, jednim od simbola srpskog vojnika, stradalnika, koji je doneo pobedu u Velikom ratu, u Bačkom Sokolcu, selu kod Bačke Topole, obeležena je stogodišnjica nastanka.

ВЕК ОД НАСТАНКА СЕЛА СОЛУНСКИХ ДОБРОВОЉАЦА: Мештани Бачког Соколца код Бачке Тополе обележили велики јубилеј

Foto Arhiva

Selo je davne 1921. godine, tik po formiranju nove države, osnovalo upravo 144 takvih vojnika, solunskih dobrovoljaca poreklom iz Like, Korduna, Banije, Bosne, Slovenije...

- Spomenik "Oko Sokolovo" posvetili smo našim precima koji su selo nazvali Sokolac po vrhu na Kajmakčalanu gde su se naši preci borili - podseća Dušan Banjanin, predsednik Udruženja pontomaka dobrovoljaca u ovom selu.

Foto Arhiva

- Nikada nije menjalo ime, a i danas svaka ulica čuva uspomenu na bojišta i srpske pobede u Velikom ratu. Selo sada ima 450 duša, od čega je 50 dece što nas veoma raduje i što je znak da će selo opstati. Upravo zbog njih smo dužni da čuvamo sećanje na naše pretke, na njihovo herojsko delo koje nikad ne smemo da zaboravimo.

U dobrovoljačkim odredima bili su Srbi, austrougarski državljani, koji Srbiju nikada nisu videli. O njoj su slušali deseteračke pesme i priče o herojskoj i duhovnoj istoriji, za njih je ona bila kao rt o koji se razbijaju talasi imperija, ali su je osećali svojom majkom za koju treba položiti najvrednije što imaju - svoj život.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega