SRBIN VODI ČEHE U LIGU ŠAMPIONA: Samo je Liverpul pobedio Spartu na "Letni" prošle sezone

O. M.

30. 07. 2024. u 10:59

PRAŠKA Sparta dočekuje Šamrok roverse u revanšu drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona, koji će po svemu sudeći biti samo formalnost, jer češki šampion ima veliku prednost od 2:0 iz glavnog grada Irske.

СРБИН ВОДИ ЧЕХЕ У ЛИГУ ШАМПИОНА: Само је Ливерпул победио Спарту на Летни прошле сезоне

Foto: Profimedia

Drugu godinu zaredom fudbaleri Sparte osvojili su domaće prvenstvo, vodili su velike bitke sa gradskim rivalom Slavijom od koje su imali dva boda viška i tako su osigurali novo igranje u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Možda i najzaslužniji za taj podvig bio je srpski reprezentativac Veljko Birmančević. Bivše krilo Partizana i Čukaričkog postiglo je čak 14 golova i podelilo deset asistencija, što je upravi bilo više nego dovoljan znak da aktivira otkupnu klauzulu dogovorenu sa Tuluzom iz kojeg je bio na pozajmici prošle sezone.

Sparta je platila srpskog fudbalera nešto preko dva miliona evra, a kako po čuvenom sajtu Transfermarktu on već sada vredi devet miliona evra, jasno je da je uradila više nego dobar posao.

"Železna Sparta" je dugo čekala plasman u grupnu fazu Lige šampiona, još od sezone 2005/06. kada je bila poslednja u grupi sa Arsenalom, Ajaksom i Tunom.

Prošle godine ih je u trećem kolu kvalifikacija eliminisao Kopenhagen, ali su po prelasku u Ligu Evrope zablistali i stigli čak do osmine finala gde je ipak Liverpul bio prejak.

Ako, kao što se i očekuje, eliminišu Šamrok mogli bi u narednoj rundi da dobiju priliku da se osvete Steaui za poraz u trećem kolu kvalifikacija 2017. godine, jer rumunski šampion igra u sredu revanš protiv Makabija iz Tel Aviva, a u Budimpeštu donosi "mršavih" 1:1 iz Bukurešta.

Sparta ima dobre reultate kod kuće u Evropi. U poslednjih osam utakmica zabeležili su četiri pobede, tri neodlučene i samo jedan poraz. Taj poraz je bio protiv Liverpula u osmini finala prošle godine. 

Šampion Irske od prošle godine ne vodi dobru sezonu. U irskom prvenstvu, koje je već u poodmakloj fazi, Šamrok je trenutno peti na tabeli sa devet pobeda posle 25 utakmica i zaostaje čak 13 bodova za vodećim Šelburnom.

Trenutno su u nizu od dva poraza u svim takmičenjima i imaju samo dve pobede u poslednjih sedam utakmica.

Šamrok je poslednji put igrao u grupnoj fazi nekog evropskog takmičenja pre dve godine, kada su se plasirali u grupnu fazu Konferencijske lige. Nikada nisu prošli drugo kolo u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

U gostima u Evropi nisu pobedili u poslednjih sedam utakmica, a šest od tih sedam je završilo bez postignutih golova. U poslednjih 12 evropskih utakmica imaju samo jednu pobedu.

Spas sezone mogla je biti Liga šampiona, mada teško da će to sada biti slučaj i izbacivanje Sparte bi samo po sebi bilo veliki podvig za "zeleno-bele" koji su bili autsajderi u ovom dvomeču i pre poraza kod kuće.

Inače, kvalifikacije su započeli u prvom kolu gde su se sastali sa Vikingurom. Timovi su bili dosta ujednačeni na tim utakmicama, a posle 0:0 na Islandu, Šamrok je obezbedio plasman u drugu rundu pobedom od 2:1 pred svojim navijačima.

Ne vidimo kako Šamrok može da se suprotstavi Sparti u ovom trenutku, Česi su daleko kvalitetniji tim, a i gost se nalazi u slaboj formi, tako da smatramo da je "kec" fiks dana.

KLIKNI NA LINK ZA NAŠ TIP: 1&3+ (kvota 1,47)

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ RAZBIO NADALA! Ne pomaže ni bezobrazluk sudije, Novak deklasirao kralja šljake - ide po olimpijsko zlato!