ĆAVI VERUJE TINEJDŽERIMA, DON KARLO "SAČUVAO" BELINGEMA: Prvi "el klasiko" ove sezone igra se na "Monžuiku", privremenom Barsinom domu

O. M.

28. 10. 2023. u 08:25

NAJVEĆI derbi španskog fudbala, a po mišljenju mnogih fanova i svetskog, duel Barselone i Real Madrida ove subote doživeće svoju 187. prvenstvenu inkarnaciju, a ukupno 254. takmičarsku. Bliži se i 300. zvanični meč, jer računajući i prijateljske, današnji El klasiko biće ukupno 297. susret dva najtrofejnija španska kluba.

ЋАВИ ВЕРУЈЕ ТИНЕЈЏЕРИМА, ДОН КАРЛО САЧУВАО БЕЛИНГЕМА: Први ел класико ове сезоне игра се на Монжуику, привременом Барсином дому

FOTO: Tanjug/AP

Prvi put u istoriji poprište susreta biće „Olimpijski stadion Luis Kompani“ izgrađen za Olimpijske igre 1992. godine na Monžuiku, a privremeni dom Barse dok se renovira „Kamp nou“. To je 15. stadion na kome će večiti španski rivali ukrstiti koplja u zvaničnim utakmicama.

Vreme početka je možda neuobičajeno za ovako važan meč u evropskim okvirima, ali 16 časova i 15 minuta je verovatno izabran termin kako bi što više gledalaca na svim meridijanima imalo priliku da uživa u Klasiku.

El Klasiko je kroz istoriju svedočio ne samo rivalstvu dva velika kluba, dao je i nekoliko sjajnih pojedinačnih rivalstava. Prvo takvo počelo je pedesetih godina prošlog veka, kada je zapravo Real Madrid i postao veliki (do tada su Barselonini jedini pravi rivali bili Atletiko Madrid i Atletik Bilbao), dolaskom tada ponajboljeg igrača sveta, Alfreda di Stefana. A Barselona je već imala svoj uzvezdu - Ladislava-Lasla Kubalu. Kubala i Di Stefano odigrali su 26 međusobnih duela a potonji je bio uspešniji sa 14 pobeda u odnosu na 10, dok su dva meča završena neodlučeno.

U narednim decenijama bilo je mnogo sličnih rivalstava ali nijedno nije dostiglo epski status kakav je doseglo ono između Lea Mesija i Kristijana Ronalda, koji su kao igrači Barselone, odnosno Reala podelili između sebe deset Zlatnih lopti - 6:4 za sjajnog Argentinca (a još po jednu su osvajali za druge klubove).

Danas u  Klasiku neće biti nijednog od njih dvojice, ali tu su neki novi klinci. Trener Barselone Ćavi Ernandes, koji je kao fudbaler odigrao 42 El klasika, a ovo će mu biti deveti trenerski, ima veliko poverenje u 17-godišnjeg Marka Gijua kome je dao priliku poslednjih 15 minuta protiv Bilbaa, a ova jtinejdžer mu je uzvratio pobedonosnim golom već posle 20 sekundi na terenu.

Giju bi večeras mogao da dobije i više vremena i prostora jer se Ćavi suočava sa odsustvom velikog broja igrača. Na rapsolaganju sigurno neće imati De Jonga, Kundea i Roberta, dok su Rafinja, Levandovski i Pedri roviti i verovatno će samo neko od njih dobiti priliku sa klupe.

Sa druge strane, Real nema previše problema sa povredama. Paniku među navijačima "kraljevskog kluba" izazvao je don Karlo Ančeloti kada je pred kraj utakmcie protiv Brage u Lgi šampiona izveo Džuda Belingama nakon što se fenomenalni Englez požalio na povredu, ali ona je srećom po sve one kojima je bela boja u srcu bio tek lakše povređen i zauzeće mesto u startnih 11. A bez njega Real bi verovatno bio drugi tim, jer od dolaska iz Dortmunda Belingam je uspeo da stekne status prve zvezde tima. I to s pravom, pošto je, iako vezni igrač, najbolji strelac lige i jedan od najboljih asistenata u prvom razredu španskog fudbalskog sistema.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ TIP: GG&3+ (kvota 1,83) 

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu

Andrej Rubljov uopšte nije naivan teniser. Oni koji su ga posmatrali samo u prethodnih šest sedmica, kada nije imao nijednu pobedu do dolaska u Madrid, verovatno bi pomislili drugačije, ali je on upravo u prestonici Španije nokautirao i najboljeg Španca koji trenutno igra tenis - trećeplasiranog na ATP listi, dvostrukog uzastopnog šampiona madridskog mastersa, Karlosa Alkaraza. A onda je momak na koga je Rusija ponosna izjavio nešto zanimljivo.

01. 05. 2024. u 21:36

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)