SAMO POBEDA OSTAVLJA KAMERUN U IGRI: Gambija je kao debitant bila hit prošlog AFKON-a

O. M.

23. 01. 2024. u 09:20

KAMERUN i Gambija bore se za goli život na Afričkom kupu nacija.

САМО ПОБЕДА ОСТАВЉА КАМЕРУН У ИГРИ: Гамбија је као дебитант била хит прошлог АФКОН-а

FOTO: Profimedia

Utakmica iz koje će samo pobednik zadržati šanse da se nađe u osmini finala, ali mu ni ona to ne garantuje, odigraće se na "Stadionu mira" u Buakeu od 18 časova.

Kamerun je trenutno treći na tabeli sa jednim bodom, a Gambija poslednja bez osovjenog poena. Šampion Afrike Senegal je prvi sa maksimalnih šest bodova i obezbedio je plasman, dok mu je i remi dovoljan za prvo mesto. S druge strane, bod je dovoljan i Gvineji da obezbedi drugo mesto, a u tom slučaju Kamerun ili Gambija bi u osminu finala mogli samo kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije.

Kamerun je pre dve godine kao domaćin osvojio treće mesto na AFKON-u. Ova reprezentacija. koja je pet puta osvajala šampionat Crnog kontinenta. poslednji put je to utradila 2017. godine. Iz tog šampionskog tima, ovde su četvorica: golman Fabris Ondoa, te napadači Vensan Abubakar, Karl Toko Ekambi i Klinton Enži. 

Ondoa i Toko Ekambi su igrali protiv Gvineje. Om+ndoa je menjao na golu svog rođaka Andrea Onanu koji je dobio poštedu zbog igranja za Mančester junajted u derbiju Premijer lige protiv Totenhema, a napadač saudijske Abhe je ušao umesto povređenog Abubakara.

U drugoj utakmici protiv Senegala Onana se vratio na gol, a u špicu je igrao napadač Tuluze Frank Magri.

Rezultati Kameruna ne ostavljaju mnog onade ni prostora za optimizam selektora Rigoberta Songa, igrače i navijače "nepokorivih lavova". Kamerun se posle dva kola doveo u situaciju da bi im samo pobeda protiv Gambije donela plasman u narednu fazu, ali to nije neočekivan ishod gledajući poslednje rezultate ove reprezentacije.

"Nepokorivi lavovi" su na poslednjih 12 utakmica pobedili samo dve i to protiv fudbalskih liliputanaca Burundija i Mauricijusa. Uoči Afkona odigrali su 1:1 sa Zambijom i Libijom, a u oktobru prošle godine odigrali su dve prijateljske utsakmice, sa Rusijom i Senegalom i obe izgubili sa po 1:0.

Ali, u korist im idu rezultati ostalih trećeplasiranih. Iako se trenutno nalaze na poslednjem mestu tabele trećeplasiranih ekipa, gotovo je izvesno da bi ih trijumf odveo u osminu finala, s obzirom da je teško poverovati da će sve ekipe na listi upisati pobede.

Gana je recimo u ponedeljak osvojila samo bod i već je ispod crte, mada i ona ima šanse da se uvuče, ako Zambija izgubi od Maroka, a Kamerun i Gambija ipak odigraju nerešeno.

Kamerun doduše ima teorijsku šansu da se domogne i drugog mesta i tako obezbedi lakšeg rivala u nokaut fazi, ali za to im je potrebna pobeda sa dva gola razlike i poraz Gvineje od Senegala.

Iako je pre dve godine u svom debitantskom nastupu na AFKON-u stigla čak do četvrtfinala, Gambija je već samim plasmanom na ovaj završni turnir napravila veliki uspeh. 

Na otvaranju šampionata igrali su sa braniocem titule Senegalom. Rano su primili prvi gol, a onda su se dobro držali do same završnice kada su šampioni dodali gas i sa još dva gola raspršili snove "škorpiona" da nekim kasnim golom mogu do boda. Nije im pomoglo ni što je u dubokoj nadoknadi prvog poluvremena crveni karton dobio vezista Kardifa, Ebu Adams.

Gambija je poražena i u drugom meču, od Gvineje, pa sa nula bodova ulazi u poslednje kolo i za razliku od Kameruna nemaju šanse da se domognu drugog mesta a remi im ne znači apsolutno ništa.

Zbog toga će se verovatno otvoriti što će dati priliku brzim napadačima KAmeruna da iz brojnih kontri dođu do prve pobede na ovom AFKON-u. Posao će im opet biti otežan odsustvom Abubakara koji neće biti spreman i šansu da zaigra na prvenstvu Crnog kontinenta dobiće samo ako njegovi saigrači izbore prolaz u osminu finala.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ PREDLOG: Gambija - Kamerun 2 (kvota 1,53)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
I RUSI SU ZATEČENI: Evo koga je Ramzan Kadirov imenovao za ministra sporta Čečenije

I RUSI SU ZATEČENI: Evo koga je Ramzan Kadirov imenovao za ministra sporta Čečenije

Imajući u vidu da rat u Ukrajini uveliko u trećoj godini otkako je počeo u februaru 2022, čak i oni koji nisu pomno pratili situaciju u Rusiji u međuvremenu su veliki broj puta informasani šta radi prvi čovek Čečenije, Ramzan Kadirov, jedan od najvećih poštovalaca ruskog predsednika Vladimira Putina. Ipak, ono što je sada odlučila pomenuta "glava Čečenske Republike", kako mu glasi zvanična titula, zbunila je i rusku javnost.

21. 05. 2024. u 20:03

Komentari (0)

ŠOK PRED OLIMPIJSKE IGRE: Najbolja srpska košarkašica u 28. godini završila karijeru! (VIDEO)