"NAJVEĆI DERBI AFRIČKOG FUDBALA": "Nepobedivi lavovi" osokoljeni povratkom Abubakara napadaju Osimenove "Super orlove"

O. M.

27. 01. 2024. u 14:21 >> 14:21

JEDAN od velikih derbija afričkog fudbala na programu je u okviru osmine finala AFKON-a.

НАЈВЕЋИ ДЕРБИ АФРИЧКОГ ФУДБАЛА: Непобедиви лавови осокољени повратком Абубакара нападају Осименове Супер орлове

FOTO: Profimedia

Nigerija i Kamerun sastaće se na stadionu "Feliks Ufue Boanji" u Abiđanu.

Biće ovo 26. susret dve zapadnoafričke reprezentacije, a osmi u okvitu Afričkog kupa nacija. Iako "super orlovi" imaju bolji skor od "neukrotivh lavova" u svim takmičenjima (12:5, uz osam remija), kada je reč o utakmicama za AFKON stvari su prilično izjednačene, sa po tri pobede na obe strane i jednom neodlučenom.

"Super orlovi" su završili na drugom mestu u sovjoj grupi A iza Ekvatorijalne Gvineje, dok su izabranici Rigoberta Songa u poslednjem trenutku plasirali na drugo mesto svoje grupe C, zahvaljujući pobedi nad Gambijom u poslednjem kolu. "Neukrotivi lavovi" su gubili sa 2:1 do 87. minutu kada je poravnanje doneo autogolom jedan igrač Gvineje, a pobedu je u prvom minutu nadoknade izgubljenog vremena doneo edefanzivac Rena Kristofer Vu.

Nigerija je imala znatno lakši posao, ako se gledaju samo odvojeni bodovi. Međutim, "super orlovi" su do nokaut-faze stigli sa sedam bodova i samo tri postignuta gola, po jedan na svakoj utakmici. S druge strane, Kamerun je postigao pet što mu se na kraju i isplatilo, jer je zahvaljujući većem broju postignutih golvoa pretekao Gvineju na drugom mestu i izrežirao susret dve reprezentacije sličnog imena i istog nadimka "slonovi" iz Gvineje će se za plasman u četvrtfinale botiri protiv "slonova" iz Ekvatorijalne Gvineje.

Ko je bolje prošao videće se po završetku oba duela osmine finala, ali ako bi se kao parametar uzeo meč Nigerije i Ekvatorijalne Gvineje u grupi, onda su Kamerunci izabrali težeg protivnika, jer su "super orlovi" nadigrali "slonove" i pravo je čudo kako je ta utakmica završila rezultatom 1:1.

Nigerija je sa tri titule šampiona Afrike tek četvrta najtrofejnija selekcija Afrike, ali je sa 15 medalja prva u tom segmentu. Ova reprezentacija je osvajala medalju na 12 od poslednjih 14 turnira na kojima je učestvovala, a u 21. veku samo jednom nisu stigli do postolja kada su učestvovali. Poslednju titulu osvojili su 2013. godine u Južnoj Africi.

Kamerun je "svežiji" šampion, 2017. godine su bili prvi, a na prošlom prventvu su stigli do bronze kao domaćini. Međutim, ono što navijače Nigerije muči je to što je Kamerun u tri od pet finala AFKON-a koje je dobio pobeđivao upravo Nigeriju. Posle trećeg dobili su u trajno vlasništvo stari trofej "Kup afričkog jedinstva".

Niko nema takav odnos u finalima, zapravo su tioliko puta finale igrali samo još Egipat i Kamerun, a tu je odnos 2:1 za "faraone".

Poslednji susret Kameruna i Nigerije na AFKON-u desio se 2019. godine kada je Nigerija u osmini finala pobedila sa 3:2 na putu do svoje poslednje bronze.

Rigobert Song je pred ovu utakmciu dobio najbolje moguće vesti jer se Vensa Abubakar oporavio od povrede i biće u konkurenciji za prvih 11.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ PREDLOG: GG (kvota 2,20)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu

Andrej Rubljov uopšte nije naivan teniser. Oni koji su ga posmatrali samo u prethodnih šest sedmica, kada nije imao nijednu pobedu do dolaska u Madrid, verovatno bi pomislili drugačije, ali je on upravo u prestonici Španije nokautirao i najboljeg Španca koji trenutno igra tenis - trećeplasiranog na ATP listi, dvostrukog uzastopnog šampiona madridskog mastersa, Karlosa Alkaraza. A onda je momak na koga je Rusija ponosna izjavio nešto zanimljivo.

01. 05. 2024. u 21:36

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)