"SUPER ORLOVI" VEĆ ISPISALI ISTORIJU: Južna Afrika slavi golmana heroja

O. M.

07. 02. 2024. u 09:53

NIGERIJA i Južna Afrika bore se za finale Afričkog kupa nacija.

СУПЕР ОРЛОВИ ВЕЋ ИСПИСАЛИ ИСТОРИЈУ: Јужна Африка слави голмана хероја

Foto: Profimedia

Utakmica se igra od 18 časova na stadionu "De la Pais" u Buakeu. Biće ovo 16. polufinale za "super orlove" po čemu su se izjednačili sa rekorderom Egiptom.

Međutim, upravo je polufinale najteži meč za Nigeriju pošto je pet od njihovih poslednjih šest nastupa u borbi za finale završilo porazom. Jedini izuzetak bio je 2013. godine kada su na kraju osvojili titulu šampiona Afrike, njihovu treću. Sada imaju priliku da plasmanom u finale dođu do ukupno 50 odsto uspešnosti u polufinalima.

Južna Afrika je bila domaćin te godine kada je Nigerija poslednji put osvojila titulu, a to je inače reprezentacija koju je Nigerija pobedila samo jednom u poslednjih šest susreta. Skor u tim mečevima je po jedna pobeda obe selekcije i četiri remija.

S obzirom na to kako na ovom Afričkom kupu nacija igraju "super orlovi", gotovo je izvesno da će se pomenuti skor promeniti u njihovu korist, ali ne treba ipak ništa prejudicirati, jer "bafana bafana" je već eliminisalaa jednog velikog favorita - reprezentaciju Maroka u osmini finala i to sa ubedljivih 2:0.

"Super orlovi" će možda biti umorni jer su putovali 450 kilometara do Buakea iz Abidžana u kome su odigrali sve dosadašnje utakmice. Ipak, navijače više brine što je najbolji strelac ekipe i najbolji igrač Afrike u ovom trenutnu Viktor Osimen pod znakom pitanja za polufinale, zbog stomačnih tegoba.

On nije ni došao s ekipom u Buake, ali se pojavio u kampu dan kasnije, što je malo popravilo raspoloženje u taboru "super orlova" i ulilo nadu navijačima da će ipak zaigrati. Njegove alternative Terem Mofi i Keleči Iheanačo nisu odigrale ni minut na ovom AFKON-u, pa bi selektor Žose Pezeiro bio u velikim problemima ako napadač Napolija ne bude spreman.

Južna Afrika je putovala manje, samo 110 kilometara iz Jamusukra, ali ne treba zaboraviti da je ova reprezentacija imala mnogo teži četvrtfinalni ispit protiv Zelenortskih Ostrva, gde je morala da igra produžetke i izvodi penale.

Golman Ronven Vilijams bio je heroj pobede nad "plavim ajkulama", pošto je postao prvi čuvar mreže u istoriji AFKON-a koji je odbranio četiri penala u jednoj seriji.

Njegov podvig je obezbedio "bafani" prvi nastup u polufinalu AFKON-a u ovom veku i ukupno tek četvrti posle tri uzastopna kada su osvojili zlato, srebro i bronzu tim redosledom od 1996. do 2000.

Nije dobar znak što je upravo Nigerija zaustavila njihov pohod 2000. godine i to baš u polufinalu, a rezultat je tada bio 2:0 za "super orlove".

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ PREDLOG: Nigerija - Južna Afrika 1(kvota 1,63)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu

Andrej Rubljov uopšte nije naivan teniser. Oni koji su ga posmatrali samo u prethodnih šest sedmica, kada nije imao nijednu pobedu do dolaska u Madrid, verovatno bi pomislili drugačije, ali je on upravo u prestonici Španije nokautirao i najboljeg Španca koji trenutno igra tenis - trećeplasiranog na ATP listi, dvostrukog uzastopnog šampiona madridskog mastersa, Karlosa Alkaraza. A onda je momak na koga je Rusija ponosna izjavio nešto zanimljivo.

01. 05. 2024. u 21:36

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)