KATAR CILJA DRUGO UZASTOPNO FINALE: "Ponos Persije" šest puta padao u polufinalu, vreme je da se ta tradicija sruši

O. M.

07. 02. 2024. u 10:24 >> 10:24

DOMAĆIN Azijskog kupa i branilac titule Katar boriće se sa Iranom za mesto u novom finalu šampionata najvećeg kontinenta. Utakmica se igra na stadionu El Tumama u Dohi, ali nominalni domaćin je Iran.

КАТАР ЦИЉА ДРУГО УЗАСТОПНО ФИНАЛЕ: Понос Персије шест пута падао у полуфиналу, време је да се та традиција сруши

FOTO: Tanjug/AP

Otkad je Saudijska Arabija između 1984. i 2000. igrala pet uzastopnih finala, samo su dve reprezentacije uspele da se dva puta uzastopno nađu u borbi za pehar, Japan 2000. i 2004, odnosno Australija 2011. i 2015. Katar ima priliku da postane tek treća reprezentacija u 21. veku kojoj je uspelo da odbrani mesto u finalu, a ako ode i korak dalje, postaće tek peta koja je odbranila titulu (Južna Koreja 1956-60, Iran 1972-76, Saudijska Arabija 1984-88 i Japan 2000-2004).

Katarani su do polufinala stigli teškom mukom, tek posle penala protiv Uzbekistana (1:1 regularni tok), dok je "ponos Persije" bio bolji od Japana sa 2:1, a i ta pobeda je stigla sa bele tačke i to u zaustavnom vremenu.

Iranu je ovo drugo uzastopno polufinale, a do njega je stigao nizom od 18 utakmica bez poraza u svim takmičenjima.

Pobedom u sredu, Iran bi se plasirao u svoje prvo finale Azijskog kupa od 1976. godine, kada su bili domaćini i pobedili na turniru, ali "tim Meli" je izgubio poslednjih šest polufinalnih utakmica na ovom turniru.

Iran je neporažen u poslednjih 10 mečeva protiv Katara, pobedivši u šest uzastopnih mečeva protiv njih, dok nije primio gol u šest od prethodnih sedam susreta sa Kataranima.

U četvrtfinalnom trileru, Katarani su uspeli da pobede zahvaljujući nekim izvanrednim odbranama. Golman Mešal Baršam je zaustavio tri penala Uzbekistana.

Katar je uoči početka nokaut faze primio samo jedan gol na šest utakmica, ali su primili gol i u osmini finala i u četvrtfinalu. Zahvaljujući dramatičnoj pobedi u subotu, oni su prvi branilac titule koji je prošao dalje od četvrtfinala ovog turnira još od Japana koji je 2007. godine osvojio četvrto mesto.

Katarani su neporaženi u 12 uzastopnih utakmica u Kupu Azije i nisu izgubili nokaut meč na ovom takmičenju od četvrtfinala 2011 (3:2 od Japana).

Iran će verovatno ostati bez Sadega Moharamija u ovom meču zbog povrede ukrštenih ligamenata, Majid Hoseini ima bol u zglobu, dok je Mehdi Taremi propustio njihov četvrtfinalni meč zbog suspenzije, ali se vraća u tim.

Rezervni golman Salah Zakarija je jedina briga Amira Galonija, selektora koji je imao brojne uspehe u klupskom fidbal u Iranu, ali je sa reprezentacijom razočarao na Azijskom kupu 2007. godine kada je stigao samo do četvrtfinala.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ PREDLOG: 0-2 (kvota 1,55)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!