FINALE ENGLESKOG LIGA KUPA: Hoće li Poketino razbiti kletvu ''Vemblija'' ili će Klop bajno započeti poslednju polusezonu na klupi Liverpula?

V.M.

25. 02. 2024. u 07:55

U reprizi finala Liga kupa iz 2022. godine, Čelsi i Liverpul će ukrstiti koplja na ''Vembliju'' u borbi za prvi domaći trofej ove sezone (16:00).

ФИНАЛЕ ЕНГЛЕСКОГ ЛИГА КУПА: Хоће ли Покетино разбити клетву Вемблија или ће Клоп бајно започети последњу полусезону на клупи Ливерпула?

Foto Profimedia

Iako najblaže rečeno Čelsi ima dosta turbulentnu sezonu, sve to danas pada u drugi plan je Poketino i njegovi izabranici imaju priliku za osvajanje trofeja.

Argentinac nikada do sada nije osvojio trofej u engleskom fudbalu, iako je veoma uspešno vodio Totenhem punih pet sezona i nada se da će mu se sreća konačno osmehnuti, a isto se možre reći i za ''plavce'' kojima je ''Vembli'' postao ukleto mesto i u opasnosti su da postanu prvi engleski tim koji je vezao šest poraza u finalima domaćih kupova.

Čelsi je poslednja finala igrao u sezoni 2021/22, a zanimivo je da ga je upravo Livperul ''tukao'' te godine u bori za EFL i FA kup, oba puta posle boljeg izvođenja jedanesteraca.

Osvajanje ovog takmičenja bi mnogo značilo nominalnom domaćinu, jer bi pored automatski zagarantovanog mesta u Evropi iduće godine pokazao navijačima da se klub vraća na trijumfalne staze i ujedno bi to bio prvi trofej u eri Toda Boulija koji je već potrošio preko milijardu funti na dovođene pojačanja iako je na čelu kluba samo 20 meseci.

Zbog toga što ove sezone nije igrao Evropu, Čelsi je morao da odigra dodatni meč u EFL kupu, to mu nije smetalo i na putu do finala redom je izbacivao Vimbldon, Brajton, Blekburn, Njukasl i Midlzbro.

Sa druge strane, Jirgen Klop je najavio odlazak iz Liverpula na kraju sezone i navijači su momentalno počeli da maštaju o osvajanju svakog takmičenja u kojem nastupaju u poslednjih šest meseci sa svojim voljenim trenerom.

Prva prepkreta ka tome biće im današnji duel i osvajanje EFL kupa, trofeja koji su pod Klopom već podigli ovaj trofej, ali Nemac želi to ponovo da učini i posebno je to istakao na pres konferenciji uoči meča

- Želim da pobedim u nedelju, ali ne za mene ili moj kabinet trofeja. To je za momke, za klub, za ljude. To je mnogo važnije.

Takođe, ovo bi bila posebna titula jer bi bila deseta Liveprulova deseta u Liga kupu, a vredi napomenuti da su i ovako rekorderi takmičenja sa deveet osvojenih trofeja.

Redsi su na putu do finala imali nešto teže rivale, ali su rutinski odradili posao protiv Lestera, Bornmuta, Vest hema i Fulama.

Današnji finalisti su se već susreli pre nešto više od mesec dana kada je Liverpul ''počistio'' Čelsi sa ''Enfilda'' trijumfom od 4:1, ali Poketino je pre meča izjavio da je nešto ''kliknulo'' u redovima ''plavaca'' posle tog poraza i da gore od želje da se osvete i osvoje prvi domaći trofej ove sezone.

Ono što može odlučiti ovo finale su izostanci ključni fudbalera. Klop sigurno ne može da računa na Arnolda, Alisona, Žotu, Matipa, Tijaga i Baječtića, dok su pod velikim upitnikom Nunjez, Salah i Soboslaj za koje se do samog starta meča ne zna da li će nastupiti.

Ništa bolja situacija nije ni u redovima Čelsija koji muče muke sa povredama tokok čitave kampanje, a ništa drugačije nije ni danas pa Poketino na raspolaganju nema Džejmsa, Fofanu, Kukurelju, Badijašila, Laviju, Ugočukvua i vrlo verovatno Tijaga Silvu koji će pokušati da ''stisne zube'', ali nisu velike šanse da zaigra.

Takođe, vredi istaći to da je Klop tradicionalno uvek bio bolji od Poketina u međusobnim duelima i Nemac je na 13 mečeva upisao sedam pobeda, a viđena su četiri remija i jedan jedini trijumf Argentinca.

Mislimo da će mladost Čelsija u ovom susretu biti prednost i da će supetaletni poput Palmera i Ferandeza ''eksplodirati'' i doneti trofej svom timu.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ TIP: Čelsi - Liverpul osvaja takmičenje 1 (2,25)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu