UKRAJINCI SKIDAJU PROKLETSTVO BARAŽA: Island juri četvrtu uzastopnu pobedu

O. M.

26. 03. 2024. u 09:10

UKRAJINA i Island se bore za mesto na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj. Utakmica finala "staze B" baraža na programu je od 20 časova i 45 minuta na "Tarčinski areni" u Vroclavu, gde je Ukrajina nominalni domaćin.

УКРАЈИНЦИ СКИДАЈУ ПРОКЛЕТСТВО БАРАЖА: Исланд јури четврту узастопну победу

Profimedia/ IMAGO

Malo je nedostajalo da izabanici Sergeja Rebrova izbore direktan plasman na Evro, za šta im je trebalo da pobede Italiju u poslednjem kolu u Leverkuzenui, ali "azuri" su uspeli da održe 0:0 i poslali Ukrajince u baraž.

Tamo su plavo-žuti ostovali Bosni i Hercegovini u Zenici. Na samo desetak minuta pre kraja činilo se da će izabranici Sava miloševića konačno razbiti prokletstvo baraža i proći u finale, ali su "plavo-žuti" uspeli da preokrenu početno vođstvo domaćina sa 1:0 na 1:2 i tako izbore meč sa Islandom. Bosanci su poveli autogolom Mikule Matvijenka, a kada je "Bilino polje" već počelo da se raduje plasmanu u finale proradio je napadač Valensije Roman Jaremčuk koji je golom i asistencijom ućutkao vesele Bosance. Drugi gol postigao je Artjom Dovbik iz Đirone.

Ukrajina je tako dobila priliku da se četvrti uzastopni put plasira na završni turnir Evropskog prvenstva. Ekipa Sergeja  Rebrova u utakmicu ulazi u dobrom raspoloženju i formi, nakon treće pobede u četiri utakmice, uključujući i pobedu nad Bosnom, dok su im jedine poraze u posljednjih 12 utakmica odnosno godinu i po dana nanele Italija i Engleska.

Navijače Ukrajine raduje podatak da njihovi ljubimci nisu izgubili utakmicu kada su bili domaćini, makar i nominalni, od oktobra 2015. godine i poraza od Španije. Takođe, nisu primili više od jednog gola na takvoj utakmici od remija 2:2 sa Francuskom u novembru 2007. godine.

Međutim, Ukrajina, slično njihovom prethodnom protivniku bosni i Hercegovini, nema lepe uspomene kada je u pitanju baraž. prethodni mundijal u Kataru protpustili su zbog poraza u finalu doigravanja od Velsa, koji zanimljivo i večeras ima priliku da na mala vrata ode na Evro, ali mu je protiv nik znatno teži, Poljska.

Saigrač Dovbika iz Đirone, Viktor Cigankov nije nastupio protiv "zmajeva" a neizvesno je i da li će biti na raspolaganju Rebrovu i za večerašnji duel, pa će verovatno njegovo mesto opet zauzeti Jaremčuk.

S druge strane, Island je u finale doigravanja stigao preko Izraela koga je "razbio" sa 4:1 pre četiri dana u Budimpešti. Zanimljivo je kako su  Islanđani u oba baraž meča nominalni gosti iako se i polufinalna i finalna utakmica igraju na neutralnim terenima. Island je bio četvrti u grupi J kvalifikacija iz koje su čak tri ekipe ušle u baraž, ali su samo "vikinzi" uspeli da prođu u finale.

Napadač Đenove Albert Guđmundson bio je heroj islanda u budimpešti, kao strelac het-trika. Izrael je kod 1:2 imao penal za izjednačenje u 80. minutu, ali je Zahavi bio neprecizan za razliku od 31. minuta kada je doveo "plavo-bele" u vođstvo. Usledila je kazna u vidu dva Guđmundsonova gola, kojima je dodatno pojačao interesovanje Totenhema za njega, pa ćemo nekadašnjeg napadača AZ Alkmara od naredne jedeni veorvatno gledati u Premijer ligi.

Posle prijateljskih utakmica protiv Hondurasa i Gvatemale u januaru, Island sada traži četvrtu pobedu zaredom, prvi put od oktobra 2014. godine, čime bi obezbedio svoje mesto u Grupi E na Evru, zajedno sa Belgijom, Slovačkom i Rumunijom.

Island je pobedio u poslednjem susretu dveju ekipa, u okviru kvlaifikacija za mundijal u Rusiji. Tada su "vikinzi" senzacionalno osvojili prvo mesto u grupi u konkurenciji Hrvatske, Ukrajine i Turske.

Pobeda u Budimpešti uzela je danak, pošto su meč pre kraja prinudno zbog povreda završili Arnor Traustason i Arnor Sigurdson.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ TIP: 1&GG (kvota 3,55)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 16:44

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)