BORBA ZA LIGU ŠAMPIONA: ''Doge'' u ''derbiju severa'' dočekuju francuskog vicešampiona

V.M.

29. 03. 2024. u 07:50

FUDBALERI Lila i Lansa će otvoriti 27. kolo Lige 1. Popularni ''derbi severa'' igra se na stadionu ''Pjer Mauroa'' sa početkom u 21.00 i nosi veliki značaj jer se ovi timovi bore za mesta koja vode u Ligu šampiona.

БОРБА ЗА ЛИГУ ШАМПИОНА: Доге у дербију севера дочекују француског вицешампиона

Foto: Profimedia

PSŽ je gotovo sigurno šampion Francuske, ima 12 bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Brest i ne deluje da iko može da zaustavi moćne Parižane. Ono što ostaje da se videti je koji će timovi zauzeti mesta koja vode u Ligu šampiona, druga i treća pozicija garantuju direktnu kartu za najelitnije evropsko takmičenje, dok četvrta pozicija znači igranje u kvalifikacijama.

Upravo se današnji rivali nalaze usred te bitke, Lil je trenutno četvrti sa 43 sakupljena boda, dok je Lans šesti sa bodom zaostatka u odnosu na domaćina i jasno je da večerašnji ''derbi severa'' nosi poseban značaj.

Što se tiče forma ekipa, zanimljivo je da su ''doge'' pred pauzu odigrale dva vezana remija po prvi put nakon dve i po godine. Prvo su podelile plen sa Renom (2:2), a zatim i Brestom (1:1). Ipak, i pored toga zadržale su se u vrhu tabele i trijumfom na obračunu sa Lansom napravile bi veliki korak ka povratku u Ligi šampiona.

Uz solidne nastupe u Ligi 1, Lilu dobro ide i u Evropi. Početkom marta igrao je u osmini finala Lige konferencija sa Šturmom iz Graca i bez većih problema obezbedio plasman u narednu rundu (3:0, 1:1), mada vredi istaći da žreb nije imao milosti prema četi Pabla Fonseke jer ih je ukrstio sa favoritom broj jedan za osvajanje, ekipom Aston vile.

Sa druge strane, kako vreme odmiče Lans sve više nadoknadđuje zaostatak koji je napravljen nakon veoma lošeg starta prvenstva. 

Iz kola u kolo se uspinje na tabeli, mada je možda pauza došla u pravo vreme za goste koji su nakon pobeda nad Lionom i Brestom doživeli iznenađujući poraz protiv Nice (1:3).

Evidentno je bilo na tom meču da im nedostaje energije, izgledali su letargično na terenu i zasluženo su poraženi pred svojim navijačima.

Sada su imali vremena da ''napune baterije'', većina fudbalera im nije imala reprezentativnih obaveza i trebali bi spremni da dočekaju završni deo kampanje u kojem će biti orni da se vrate u Ligu šampiona.

Međutim, tradicija će večeras biti protiv njih jer gostuju na terenu sa kojeg gotovo nikad ne odnose bodove. Na poslednjih 12 poseta ''Pjer Mauroi'' ostvarili su samo jednu pobedu, a uz to je Lil slavio devet puta i viđena su dva remija.

Takođe, Lans ima velikih problema kada igra sa ekipama iznad sebe na tabeli, odigrali su osam mečeva protiv timova iz top pet na tabeli i ne samo da nisu nijednom slavili, već su poraženi u čak sedam navrata.

Ako pogledamo izostanke, oba trenera imaju sličnih problema. Fonseka ne može da računa na Fernandeša, Ilića, Moraisa i Umtitija, dok će Ez biti bez usluga Kaboa, Gradita i Mačada.

Na četiri od poslednjih ''derbija severa'' oba tima su tresla mrežu, a kako utakmice posle pauze umeju biti posebno interesantne i pune golova, verujemo da je to dobitna kombinacija i za večerašnji obračun.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ TIP: GG (kvota 1,82)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!