SKANDAL TRESE BELGIJU: "Igre" van terena izbacile Gent iz plej-ofa za šampiona

O. M.

29. 03. 2024. u 10:41

GENT dočekuje ekipu Standarda iz Liježa u prvom kolu doigravanja za plasman u Ligu konferencija.

СКАНДАЛ ТРЕСЕ БЕЛГИЈУ: Игре ван терена избациле Гент из плеј-офа за шампиона

Foto Profimedia

Utakmica se igra na stadionu "Artevelde" u Gentu. 

Mnogo prašine diglo se u Belgiji povodom poslednjeg kola regularnog dela prvenstva, a Gent je indirektno umešan u aferu koja je izazvala i reakciju državnog tužilaštva. Naime, pred poslednje kolo nekoliko ekipa (Genk sa 46 bodova, Mehelen sa 45, Gent i Serkl Briž sa po 44) je konkurisalo za mesto u "plej-ofu 1" u kome se odlučuje o šampionu i putnicima u Ligu Evrope. 

Genku je za plasman u plej-of 1 bio dovoljan remi pod uslovom da Mehelen ne pobedi Leven u gostima, bez obzira na rezultate Genta i Serkl Briža. Pošto je desetak minuta pre kraja utakmice između Lovena i Mehelena rezultat bio 0:0 (na kraju je domaćin postigao pobedonosni gol u zaustavom vremenu i izbegao plej-aut) bilo je jasno da je 1:1 protiv Vesterloa Genku dovoljno i tada su igrači obe ekipe (njih 21) bukvalno stali na terenu i čekali kraj. 

Snimak poslednjih desetak minuta te utakmice postao je viralan u Belgiji, a prvi su reagovali iz uprave Vesterloa smenom trenera koga su oglasili kao glavnog krivca za dogovor. Tužilaštvo je pokrenulo postupak protiv njega i njegovog kolege sa klupe Genka, kao i 21 igrača na terenu (Genk od 71. igrao sa desetoricom), koji su već kažnjeni sa po 1000 evra globe od strane saveza. Kapiteni oba tima suspendovani su do daljeg, a klubove očekuje kazna, još se ne zna tačno kakva i kolika, ali je sigurno da će oba kluba morati da plate po 10.000 evra.

Sve to neće mnogo značiti Gentu koji će umesto u borbu za Ligu Evrope (titula je svakako bila misaona imenica) morati u utešnu borbu za Ligu konferencija. Ali, to može da bude i korisno jer prvo mesto u plej-ofu 2 donosi sigurno plasman u treće po snazi evropsko takmičenje, dok će dve ekipe iz plej-ofa 1 "izvisiti" za Evropu dogodine. Time se verovatno vodio i Mehelen kada je bodove prepustio Levenu kome je pobeda trebala da izbegne plej-aut.

Gentu možda neće ni biti loše u Ligi konferencija, gde su ove sezone dogurali do šesnaestine finala gde su nesrećno ispali od Makabija iz Haife. U prvoj utakmici izgubili su sa 1:0, a u revanšu uprkos pravoj kanonadi na gol Izraelaca uspeli da postignu samo jedan autogol, ali i prime gol iz jednog od retkih napada Makabija koji je imao i igrača manje.

Posle toga Gent je u prvenstvu odigrao nerešeno sa aktuelnim šampionom Belgije Antverpenom, kao i sa verovatno budućim prvakom Sen Žilom, a između ta dva meča izgubio je i to od današnjeg rivala sa 4:2. Poveli su rano, u 14. minutu, ali su samo tri minuta kasnije ostali sa igračem manje. Standard je izjednačio u nadoknadi prvog dela sa bele tačke, a u prvih 20 minuta nastavka sa još tri pogotka potpuno preokrenuo da bi gosti u 80. minutu samo udspeli da ublaže poraz.

Pobeda nad Šarlroa u poslednjem kolu od 5:0 nije bila dovoljna, jer im je za prolaz u plej-of 1 bila potreba dvostruko veća, mada bi u tom slučaju Genk verovatno pobedio Vesterlo i tako im pomutio račune.

NAŠ TIP: GG (kvota 1,71)

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)