SPEKTAKL U ATINI: Olimpijakos bi da ispiše istoriju, "viola" da prekine post bez trofeja dug 23 godine!

V.M.

29. 05. 2024. u 07:35

GRČKI velikan Olimpijakos i prošlogodišnji vicešampion Fiorentina boriće se za naslov novog prvaka Lige konferencija na ''OPAP areni'' u Atini (21.00). Pirej je od Atine udaljen samo desetak kilometara, tako da je jasno ko će imati veću podršku na ovom meču, ali uloga blagog favorita ipak pripada Violi koja se nada da će biti uspešnija nego što je bio slučaj pre godinu dana u Pragu.

СПЕКТАКЛ У АТИНИ: Олимпијакос би да испише историју, виола да прекине пост без трофеја дуг 23 године!

Foto: Profimedia

Rutinirajući Aston Vilu u polufinalu koju je pobedio ukupnim rezultatom 6:2, Olimpijakos je rezervisao svoje mesto u borbi za trofej posebnim odjekom za navijače kluba iz Pireja, koji neće putovati daleko da bi prisustvovali prvom finalu svog tima u istoriji UEFA takmičenja.

''Crveno-beli'' su pre toga izbacili Makabi iz Tel Aviva i Fenerbahče uz dosta muka, prve posle produžetaka, a druge posle boljeg izvođenjeg jedanaesteraca.

Onaj ko je obeležio njihovu evropsku odiseju je svakako rasni napadač El Kabi. Marokanski centafor se našao u centru pažnje što je postigao pet golova u polufinalu protiv Vile, a generalno gledano je ove sezone čak 15 puta tresao mrežu u kontinentalnim takmičenjima, više nego što je bilo koji afrički fudbaler ikada uspeo u jednoj evropskoj kampanji, i postao je simbol iznenađujućeg plasmana Olimpijakosa u finale Lige konferencija.

Vredi napomenuti i sjajnog trenera Hose Luisa Mendilibara koji je odradio sjajan posao sa ekipom nakon što ju je preuzeo sredinom februara. Pronašao je način da prodrma svoje saigrače, izdigao je Pirejce i ima priliku da osvoji svoj drugi evropski trofej u karijeri nakon što je prošle godine podigao Ligu Evrope sa Seviljom.

Olimpijakos će večeras postati tek druga grčka ekipa koja je igrala u finalima evropskih takmičenja, prva nakon njegovog večitog rivala Panatinaikosa koji je 1971. poražen od Ajaksa u finalu Kupa šampiona.

Takođe, Oli će danas igrati protiv tradicije jer je poslednjih pet ekipa koje su se borile za evropski trofej u svojoj poraženo, a poslednji u nizu bio je Marselj koji je u finalu Lige Evrope 2018. izgubio od Atletiko Madrida.

Što se tiče Fiorentine, ona je učešće u Ligi konferencija započela još u kvalifikacijama i drugu godinu zaredom će se naći u finalu. Tada je srca ''ljubičastih'' ''slomio'' Džerod Bouven pogotkom u 90. minutu koji je doneo trofej Vest Hemu, a ekipa iz Firence će biti orna da kočano prekine post i osvoji prvo takmičenje još od 2001. godine kada je podigla Kup Italije.

Na putu do Atine, tim iz Serije A je neporažen na 13 uzastopnih evropskih mečeva, što je najduži niz u njegovoj dugoj istoriji, pošto su posle kvalifikacija bili na čelu grupe ''F''.

Tokom čitave nokaut faze, Fiorentina je bila miljenica sreće. Izbacila je Makabi Haifu u sudijskoj nadoknadi revanša, protiv Plzenja je bila bolja tek nakon produžetaka, dok ih je u finale poslao Lukas Beltran pogotkom sa bele tačke protiv Briža u 85. minutu druge utakmice polufinala.

Ovaj meč biće poseban za trenera "viole", Vinčenca Italijanu koji napušta klub na kraju sezone. Iskusni stručnjak je za vreme svog trogodišnjeg mandata doveo ekipu do dva finala, ali ni na jednom nije slavio, tako da će večeras želeti da  ''razbije maler'' sa ''ljubičastima'' i tako na pozitivan način svoju priču u Toskani.

Za razliku od Olimpijakosa, Fiorentina je dosta iksusnija što se tiče igranja finala evropskih takmičenja. Čak pet puta je nastupala u njima, ali rezultati joj nisu baš za pohvalu i jedini trofej koji je osvojila je Kup pobednika kupova iz 1961. godine.

Dobra vest za obe ekipe je to što je većina ključnih igrača zdrava i jedini koji će propustiti meč je Vilin Rikardo Sotil.

U pitanju su dve veoma ujednačene ekipe, ali kao i bukmejkeri, blagu prednost bismo dali Fiorentini koja ima više pojedinaca koji svojim individualnim kvalitetom mogu da prelome utakmicu u korist svog tima.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ TIP: Fiorentina osvaja Ligu konferencija (kvota 1,70)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVA SITUACIJA NA EURO 2024: Dušan Tadić nije bio na treningu Srbije dan posle meča sa Engleskom, evo i zašto