NEIZVESNO NA ''VEMBLIJU'': Real i Borusija ukrštaju koplja u finalu Lige šampiona

Novosti online

01. 06. 2024. u 08:10

Mečevi ova dva tima tradicionalno obiluju golovima, samo jednom u 14 međusobnih okršaja nije došlo najmanje 2+

НЕИЗВЕСНО НА ВЕМБЛИЈУ: Реал и Борусија укрштају копља у финалу Лиге шампиона

FOTO: Tanjug/AP

Za Real Madrid, ovo će biti samo još jedno finale u nizu i prilika da se podeblja sopstveni rekord. Za Borusiju Dortmund, šansa koja se retko ukazuje i mogućnost da se ispiše još jedna lepa autsajderska priča na istorijskim stranicama evropskog fudbala. Drugačije perspektive finalista Lige šampiona, sudariće se u subotu na londonskom stadionu „Vembli“ (21.00) i navijačima podariti spektakularnu završnicu još jedne sjajne sezone u elitnom takmičenju.

Okršaj Reala i Borusije staviće tačku na aktuelni format, već od naredne sezone neće biti podele na grupe, ali otom-potom. Najvažnije je ono što sledi u subotu. Borusija će na „Vembliju“ igrati svoje tek treće finale Lige šampiona (jedno pobedili, jedno izgubili). Da simbolika bude jača, pre 11 godina su takođe na istom ovom zdanju u Londonu u meču za titulu udarili na Bajern Minhen i izgubili (2:1), a tada, kao i danas, žuto-crni dres, nosili su Marko Rojs i Mats Humels. „Milioneri“ su do finala stigli prošavši najtežu grupu (Milan, Njukasl, PSŽ) kao prvoplasirani, pa zatim preko PSV (1:1, 2:0), Atletika (1:2, 4:2) i PSŽ (1:0, 1:0) stigli do megdana sa „kraljem“.

Na poslednjih 11 mečeva u Ligi šampiona, Dortmund je zabeležio samo jedan poraz, mrežu su sačuvali u šest navrata, a u devet od deset utakmica u pomenutom nizu, prvi su postizali gol. Ekipa Edina Terzića je pokazala da ume da se brani kada je to potrebno, ali i da juriša na gol kada prilike na terenu to zahtevaju, pa ih je teško svrstati u kalup defanzivno ili ofanzivno orijetnisanog tima.

Isto se može reći i za Real Madrid koji poput se „kameleona“ na instrukcije Karla Ančelotija prilagođava protivniku. Kada protiv Gvardiolinog Sitija treba da se parkira autobus, nije problem. Ali i kad treba da se krene na sve ili ništa, Vinisijus, Belingem, Rodrigo i društvo uvek nekako pronađu način da se izmigolje sa ivice provalije i dođu do pobede. Sve to navodi na zaključak da čak i u slučaju vođstva Borusije u bilo kom trenutku, Real ne treba otpisivati.

Ove sezone, “kraljevi” još nemaju poraz u elitnom takmičenju (devet pobeda, tri remija), nakon grupe u kojoj su bili maksimalni sa 18 osvojenih bodova (Napoli, Braga, Union Berlin), u eliminacionoj fazi, rušili su Lajpcig (1:0, 1:1), Mančester siti (3:3, 2:1), i Bajern (2:2, 2:1). Madriđani nikada kroz istoriju sve do sezone 2023/2024. nisu zakoračili na megdan za krunu bez ijedne izgubljene utakmice a od 17 finala koje su igrali, samo tri su izgubili i apsolutni su rekorderi Lige šampiona sa 14 titula. Poslednje finale koje su izgubili, bilo je davne 1981. u okršaju sa Liverpulom (0:1).

Kada su u pitanju međusobni dueli ova dva tima, do sada ih je bilo 14. Real je pobedio šest, Borusija tri, dok je nerešeno bilo pet puta. Međutim, na poslednjih šest okršaja sa Dortmundom koji su se igrali van Madrida, „kralj“ ima samo jedan trijumf. Utakmice ova dva tima, tradicionalno obiluju golovima i samo je jedan od 14 međusobnih susreta, završen sa manje od dva pogotka.

NAŠ TIP: X (kvota 4,20)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EURO 2024: Albanci su potpuno šokirani, orlovi imaju razlog za slavlje i razlog za tugu!