ŠAMPION KREĆE U ODBRANU TITULE: "Azuri" uvek lako prolaze protiv današnjeg rivala

O. M.

15. 06. 2024. u 10:25

BRANILAC trofeja Italija zatvoriće drugi dan takmičenja na Evropskom prvenstvu u fudbalu. Protivnik "Azurima" od 21 čas na stadionu "Vestfalen" u Dortmundu biće reprezentacija Albanije.

ШАМПИОН КРЕЋЕ У ОДБРАНУ ТИТУЛЕ: Азури увек лако пролазе против данашњег ривала

FOTO: EPA

Grupa B je s pravom ponela epitet "grupa smrti" jer se pored vladara Strog kontinenta u njoj nalaze i finalisti Lige nacija Španija i Hrvatska. Ipak, sistem takmičenja je takav da sve tri ekipe mogu u narednu fazu, tako da bi moglo da se ispostavi na kraju da će samo za Albaniju ovaj naziv biti opravdan.

Ali... 

Albanija nije izgubila takmičarsku utakmicu od marta prošle godine. Osvojila je prvo mesto u grupi sa nimalo lakim protivnicima Poljskom i Češkom, uz samo jedan poraz.

S druge strane, Italija je propustila prethodno veliko takmičenje, Mundijal u Kataru i želeće da ovaj EURO otvori snažnom porukom protivnicima. Na ruku im ide tradicija u duelima sa Albanijom koja je u četiri međusobna susreta pretrpela isto toliko poraza uz samo jedan postignuti pogodak. 

Bilo je to u poslednjem njihovom susretu, iz novembra 2022, kada su "crno-crveni" čak uspeli i da povedu sa 1:0 ali je na kraju preokretom ekipa tadašnjeg selektora Rberta Mančinija stigla do 3:1.

"Azuri" će u Nemačkoj pokušati da dođu do treće titule šampiona Evrope i postanu tek druga ekipa, posle Španije 2008. i 2012. koja je odbranila naslov.

Iako šampioni, nisu dobili automatsku kvalifikaciju za Evropsko prvenstvo nego su morali to pravo da izbore kroz veoma tešku grupu u kojoj su im protivnici bili Englezi, reprezentacija koju su savladali u prethodnom finalu EURO 2020, odnosno Ukrajina, koja je uprkos hendikepu da je sve utakmice igrala u gostima, bila do samog kraja veoma opasan protivnik u borbi za drugo mesto u grupi. Preostali rivali su bili S. Makedonija i Malta.

Nisu se baš istakli efikasnošću Italijani, iako se na prvo pogled može pomisliti suprotno. Turnir su završili sa 16 postignutih pogodaka, tačno dva po utakmici, ali kada se pogleda šita slika, da su 12 postigli protiv Malte i naših južnih suseda ,ostaje da su u četiri utakmice protiv najvećih rivala u grupi, Engleske i Ukrajine, dali isto toliko golova. Na kraju ih je samo bolji međusobni skor protiv Ukrajine spasao novog pakla baraža, gde su prošli put ostali bez plasmana na Mundijal.

Naravno, odbrana je ključni segment igre "azura" mada se čini da novi selektor Lučano Spaleti nije tako dobro postabio poslednju liniju kao njegov prethodnik Mančini. Ipak, Italija je primila samo jedan gol u poslednjih pet utakmica, i to u pobedi od 2:1 nad Venecuelom, s tim što treba istaći da je južnoamerička reprezentacija imala i promašen penal na tom meču koji je na kraju sa dva gola rešio napadač Đenoe Mateo Retegui.

S druge strane, Albancima će ovo biti drugo učešće na završnim turirima. Premijerno je bilo 2016. godine u Frnacuskoj, kada su ostali u grupnoj fazi, a propustili su prethodni EURO 2020.

U kvalifikacijama za ovo EURO 2024. završili su kao prvoplasirana reprezentacija u svojoj kvalifikacionoj grupi. Iza sebe su ostavili Češku, Poljsku, Moldaviju i Farska ostrva. Posebno dobre utakmice su odigrali kod kuće, gde nisu primili gol u celim kvalifikacijama.

Potpuno je druga priča van Albanije, gde imaju samo jednu pobedu u poslednjih 11 gostovanja, onu protiv Farskih Ostrva u kvalifikacijama.

Italijani se nadaju nastavku tradicije kada su u pitanju premijerni njihovi mečevi na evropskim prvenstvima. Poslednja dva puta su pobeđivali "sa nulom" i to nimalo lake protivnike, Tursku (3:0) i Belgiju (2:0). "Azuri" su samo jednom izgubili svoj premijerni meč na evropskim prvenstvima, uz po četiri pobede i nerešene.

NAŠ TIP: 1&NG (kvota 2,00)

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUGA: Preminuo osamnaestogodišnjak od koga je nacija mnogo očekivala na Olimpijskim igrama