DANSKA JAVNOST OČEKUJE MNOGO OD ERIKSENA I DRUGOVA: Slovenija prvi put na finalnom turniru EURO nakon 24 godine

O. M.

16. 06. 2024. u 09:13

SLOVENIJA i Danska otvoriće takmičenje u grupi C na EURO 2024, u kojoj se nalazi i Srbija. Utakmica na stadionu "Gotlib Dajmler" u Štutgartu počinje od 18 časova.

ДАНСКА ЈАВНОСТ ОЧЕКУЈЕ МНОГО ОД ЕРИКСЕНА И ДРУГОВА: Словенија први пут на финалном турниру ЕУРО након 24 године

FOTO: EPA

Bez obzira na želje i očekivanja, realnost je da je Engleska apsolutni favorit grupe, a da će današnji rivali sa našim "orlovima" voditi borbe za drugo i treće mesto.

Slovenija je, slično našoj reprezentaciji, propustila pet poslednjih evropskih prvenstava pa će i "zmajčekima" ovo biti prvi EURO u 21. stoleću. Zanimljivo je da smo i tada, 2000. godine u Holandiji i Belgiji, bili u istoj grupi. S tom razlikom što je tadašnja SR Jugoslavija prošla u četvrtfinale, a Slovenija je ostala u grupi. 

Još jedna zanimljivost je da su Slovenija i Danska bile u istoj kvalifikacionoj grupi za dolazak u Nemačku. Slovenija je bila uspešnija, uopšte "zmajčeki" su odigrali veoma dobre kvalifikacije. Osvojili su 22 boda u 10 utakmica i imali isti skor kao Danci, koji su zbog boljeg rezultata u međusobnim mečevima na kraju završili prvi.

Finska i KAzahstan su bili žilavi protivnici u ovoj grupi i dugo pretili "vikinzima" i "zmajčekima" da će se umešati među njih na tabeli, ali na kraju su zaostali po četiri boda za potonjim kvalifikantima.

Susret Slovenije i Danske u Kopenhagenu, na stadionu "Parken" jedini je duel ove kvalifikacione grupe koji je završen bez pobednika, što dodatno govori koliko je kompetitivna grupa bila.

Tandem centralnih napadača Slovenije Benjamin Šeško i Andraž Šporar glavna je udarna snaga ekipe koju s klupe predvodi Matjaž Kek, nekadašnji fudbaler i trener Maribora iz slavnih dana ovog kluba. Šeško, napadač RB Lajpciga, postigao je pet golova, a Šporar, napadač Panatinaikosa, tri gola.

Ipak, najveća zvezda tima je golman madridskog Atletika Jan Oblak, a tu su i Sandi Lovrič iz Udinezea, veteran Josip Iličić koji uspešnu karijeru privodi kraju u Mariboru, dok su Miha Zajc, saigrač našeg kapitena Dušana Tadića u Fenerbahčeu, i Luka Zahović, sin legendarnog fudbalera Partizana Zlatka, otpali sa preliminarnog Kekovog spiska.

Što se Danaca tiče, s druge strane, tamošnja javnost očekuje da će njihovi ljubimci uspeti da ponove rezultat sa prethodnog Evropskog prvenstva kada su, uprkos šoku pretrpljenom zbog bolesti Kristijana Eriksena, odigrali maestralno i stigli do polufinala gde su ih eliminisali Englezi. Bio je to njihov drugi najbolji rezultat na Evropskom prvenstvu nakon što su osvojili titulu 1992. godine kao rezerva SFR Jugoslaviji.

Kvalifikacije su završili kao prvoplasirani tim u svojoj grupi. Osvojili su 22 boda, ostvarili sedam pobeda, jedan remi i dva poraza. Izgubili su od Severne Irske i od Kazahstana, gde su prokoskali dva gola prednosti, što ih je umalo koštalo eliminacije.

Rasmus Hejlund je bio najefikasniji igrač Danske sa sedam golova, čime je bio peti najbolji strelac u ovim kvalifikacijama.

Danska će na ovom prvenstvu imati veoma iskusne igrače. To su golman Kasper Šmajhel, defanzivci Simon Kjer, Joakim Mele, Joakim Andersen, vezisti Kristijan Eriksen, Pjer-Emil Hojbjerg i napadači Rasmus Hejlund i Jusuf Poulsen.

KLIKNI NA LINK ZA NAŠ TIP: 2 (kvota 1,75)

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ TIP: |1-3&||1-3 (kvota 1,90)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
EURO 2024: Albanci i Hrvati opet šokiraju svet!

EURO 2024: Albanci i Hrvati opet šokiraju svet!

Evropsko prvenstvo u fudbalu, EURO 2024, uhvatilo je pun zamah, a prenos uživo najvažnijih vesti 11. "radnog dana", uz obilje zanimljivosti, snimaka, fotografija, utisaka iz reprezentacije Srbije, ali i drugih učesnika, imate priliku da pratite uživo na portalu "Novosti".

24. 06. 2024. u 12:00 >> 14:50

Komentari (0)

PANIKA NA EURO 2024: UEFA uvela vanredne bezbednosne mere