DEŠAN NA SLATKIM MUKAMA: Francuska je favorit, ali Austriju niko ne sme da potceni

O. M.

17. 06. 2024. u 10:00

U poslednjoj utakmici četvrtog dana EURO 2024 sastaju se Francuska i Austrija. Utakmica se igra u Diseldorfu od 21 čas.

ДЕШАН НА СЛАТКИМ МУКАМА: Француска је фаворит, али Аустрију нико не сме да потцени

FOTO: Icon Sport/ddp USA/Profimedia

U prvoj utakmici ove grupe u nedelju je Holandija savladala Poljsku sa 2:1.

Francuska je godinama jedna od najboljih reprezentacija na planeti, pa je tako i na ovom Evropskom prvenstvu ponela epitet jednog od favorita. "Galski petlovi" su do sada dva puta osvajali EURO, 1984. kada su prvi put bili domaćini, i 2000. godine.

Pored toga imaju i jedno drugo i jedno treće mesto, a na prošlom EP su ispali u osmini finala od Švajcarske, što je bilo jedno od najvećih iznenađenja turnira. Francuska je do samog kraja imala prednost od 3:1, ali su se Švajcarci vratili i golovima u samom finišu obezbedili produžetke.

Na ovom Euru su jedna od najmlađih reprezentacija, iako je veliki broj igrača već stigao do dva finala Svetskog prvenstva. Najbolji primer je Kilijan Mbape koji je lider reprezentacije sa samo 25 godina. Pored njega tu su igrači Real Madrida Kamavinga i Čuameni koji su čak i mlađi od Mbapea.

Reprezentacija je više nego dobro popunjena na svim pozicijama, tako da će selektor Didije Dešan imati prave slatke muke prilikom odabira startnih 11.

Francuska se prošetala kroz kvalifikacije, sa samo jednim remijem, protiv Grčke u gostima u poslednjem kolu. To je bila i jedina takmičarska utakmica u kojoj nisu pobedili još od finala Mundijala u Kataru kada su na penale ostali bez titule svetskih šampiona.

Koliko su "trikolori" dobri najbolje pokazuje podatak da će im najteži protivnik u grupi na EURO 2024 biti Holandija, koju su dva puta u kvalifikacijama glatko pobedili. Ako se može suditi po prijateljskim utakmicama, čini se da će Francuskoj najozbiljniji rival biti Nemačka koja je dva puta u poslednjih devet meseci bila bolja, uključujući i 2:0 iz Liona u martu. 

Mbape je dominirao u kvalifikacijama sa devet golova i pet asistencija. 

Austrija se na EURO2024 plasirala kao drugoplasirana u Grupi F, a ispred nje je bila samo Belgija, koja je imala bod više. Austrija je iza sebe ostavila Švedsku kao i mnogo slabije reprezentacije poput Ajzenberga i Estonije.

Veliki vetar u leđa ovoj reprezentaciji trebalo bi da budu navijači, a podrška će im biti neophodna u ovoj grupi koja je ocenjena kao jedna od dve "grupe smrti", uz onu u kojoj su Italija, Španija i Hrvatska.

Na samom otvaranju čeka ih možda i najteži zadatak, jer igraju protiv favorizovane Francuske. Ipak, ekipa Ralfa Rangnika igra prilično dobro u poslednje vreme, imaju samo jedan poraz u poslednjih 16 utakmica, od kraja Lige nacija u kojoj se nisu proslavili u konkurenciji Francuske, Danske i Hrvatske, pa će u narednom ciklusu igrati u diviziji B.

Najefikasniji u kvalifikacijama za Austriju bili su Marsel Sabicer i Mihael Gregorič, koji su postigli po četiri gola.

Na poslednjem Euru, Austrija je eliminisana u osmini finala od potonjeg šampiona Italije posle produžetaka. 

Klinknite na link za NAŠ TIP: GG (kvota 1,85)

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRBI PEVALI, A ONDA... Onda su naišli Danci i desilo se - ovo! (VIDEO)