"REZERVNI DOMAĆIN" POČINJE TAKMIČENJE: Turci će imati ogromnu podršku sa tribina "Vestfalena" protiv debitanta koji se uzda u "Kvaradonu"

O. M.

18. 06. 2024. u 09:16

UTAKMICAMA grupe F ovog utorka se zatvara prvo kolo Evropskog prvenstva u Nemačkoj, EURO 2024. Sastaju se u prvom meču dana Turska i Gruzija od 18 časova na stadionu "Vestfalen" u Dortmundu.

РЕЗЕРВНИ ДОМАЋИН ПОЧИЊЕ ТАКМИЧЕЊЕ: Турци ће имати огромну подршку са трибина Вестфалена против дебитанта који се узда у Кварадону

FOTO: Profimedia

Biće ovo debi Gruzije na najvećoj smotri evropskog fudbala, dok su Turci do sada upisali pet nastupa, a najveći uspeh im je polufinale 2008. godine kada ih je u Austriji i Švajcarskoj s klupe predvodio legendarni Fatih Terim, a na terenu kapiten Emre Belezoglu, Arda Turan, Semih Šenturk i Nihat Kahvedži.

Ta vremena odavno su prošla, Turci danas moguda se raduju kada se plasiraju na neko takmičenje. Na svetskim prvenstvima nije ih bilo od 2002. godine kada su osvojili bronzu. Doduše, pojavili su se na dva poslednja evropska prvenstva, ali nisu prošli grupu. Pre četiri godine bili su najlošiji tim na EURO 2020 sa nula bodova i gol-razlikom -7, dok su 2016. godine završili kao jedna od dve baksuzne trećeplasirane ekipe koje nisu prošle u drugu fazu.

KLIKNI I UZMI 3000 BONUS
DOBRODOŠLICE BEZ DEPOZITA

Da li će italijanski stručnjak Vinčenco Montela uspeti da povrati ponos nacije sa podmlađenim sastavom koji je doveo u Nemačku videće se već danas u duelu sa debitantom na velikoj sceni. Čini se da nekadašnji napadač Rome i Sampdorije ima poverenja u igrače koji nastupaju u "njegovoj" Seriji A. Kapiten ekipe je vezista šampiona Italije Intera, Hakan Čalkanoglu, a tu je i defanzivac Rome Zeki Čelik.

Javnost možda najviše očekuje od mladih snaga, napadača Juventusa Kenana Jildiza, ali i zvezdice madridskog Reala Arde Gilera, koga su povrede sputale da u debitantskoj sezoni za "kraljevski klub" pokaže sav raskoš svog talenta.

KLIKNI I UZMI 3000 BONUS
DOBRODOŠLICE BEZ DEPOZITA

Ipak, okosnicu tima čine igrači dva najbolja domaća tima Fenerbahčea i Galatasaraja, što i ne čudi imajući u vidu kakve rezultate postižu u poslednje vreme u Evropi, naročito Fenerbahče. Međutim, najbolji strelac tima je napadač Bešiktaša Dženk Tosun. Samo su on i Kerim Arktukoglu iz Galate postigli dva gola u kvalifikacijama, ostalih deset postiglo je deset različitih igrača.

Turska je u kvalifikacijama pokazala da se na nju može računati, pošto je osvojila prvo mesto u konkurenciji favorizovanih Hrvatske i Velsa. Pretrpeli su samo jedan poraz, od Hrvatske kod kuće, za šta je možda ključan bio izbor terena u Bursi. Revanširali su se "kockastima" u Osijeku, da bi kasnije prvo mesto overili bodom protiv Velsa u Kardifu. Prethodno su "zmajeve" pobedili u Samsunu.

Za Tursku je velika stvar što se prvenstvo igra u Nemačkoj, gde će imati veliku podršku iseljenika. Turska zajednica u Nemačkoj broji po nekim procenama sedam miliona ljudi.

Gruzija se prvi put kvalifikovala na EURO i zabeležila je najveći uspeh svog reprezentativnog fudbala. Do pre nekoliko godina to je izgledalo kao san, ali sa proširenjem broja reprezentacija na Euru i zahvaljujući fenomenalnom Hviči Kvaracheliji, san je za Gruziju postao stvarnost.

Plasman su ostvarili preko baraža, zahvaljujući osvajanju prvog mesta u grupi divizije C lige nacija sa Bugarskom, Severnom Makedonijom i Gibraltarom. Tako su se našli na EP uprkos tek četvrtom mestu u kvalifikacijama, iza Španije, Škotske i Norveške. 

Baraž im je za protivnike doneo Luksemburg, koga su savladali sa 2:0 golovima Budima Živzivadzea, dok su u odlučujućoj utakmici posle penala pobedili nekadašnjeg šampiona Evrope Grčku.

Iako je turska ekipa dosta mlada, u timu imaju i nekoliko iskusnih igrača, a iskustvo imaju i selektor Montela i tim menadžer Halil Altintop, što će uz, verujemo, bučnu podršku sa tribina "Vestfalena" biti dovoljno za trijumf nad debitantom u takmičenju.

KLIKNI NA LINK ZA NAŠ TIP: 1 (kvota 1,74)

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
EURO 2024: Srbija vida rane, Rusija besna, Englezi u šoku, a Hrvati takođe - i to u Zagrebu! Počeo rasplet u grupi E!

EURO 2024: Srbija "vida rane", Rusija besna, Englezi u šoku, a Hrvati takođe - i to u Zagrebu! Počeo rasplet u grupi E!

Evropsko prvenstvo u fudbalu, EURO 2024, uhvatilo je pun zamah, a 13. radnog dana u Nemačkoj došao je na red i epilog u preostale dve grupe, za kraj prve faze nadmetanja. Reprezentacija Srbije nije uspela da se plasira dalje, ali i te kako je u žiži interesovanja. A sve najnovije, najzanimljivije, ali i najvažnije vesti sa Evropskog prvenstva možete uživo da pratite u blogu portala "Novosti".

26. 06. 2024. u 12:00 >> 18:34

Komentari (0)

TENISKI POTRES: Janik Siner odlučuje da li Novak Đoković igra Vimbldon?