ŠAMPION LITVANIJE U KRIZI: Helsinki može sve da reši u Panevežisu

O. M.

09. 07. 2024. u 09:19

POSLE nešto više od mesec dana pauze od završetka prošle, ovog utorka, utakmicma prvog kola kvlaifikacija počinje nova sezona Lige šampiona.

ШАМПИОН ЛИТВАНИЈЕ У КРИЗИ: Хелсинки може све да реши у Паневежису

Foto: Profimedia

Predstavnici Srbije, šampion Crvena zvezda i viceprvak Partizan, uključiće se u kasnijim fazama kvlaifikacija, a u prvom kolu nastupaju timovi iz najslabijih evropskih liga. 

Takmičenje otvaraju litvanski Panevežis i finski Helsinki, utakmicom koja počinje u 17.30 na stadionu "Aukštaitija".

Panevežis je klub osnovan pre samo devet godina kako bi se popunila prazina koja je na litvanskom fudbalskom nebu nastala kada je ugašen sedmostruki šampion ove baltičke države, Panevežio Ekrenas, ali klub ne baštini istoriju, niti polaže pravo na trofeje slavnog "sugrađanina".

U svojoj petoj prvoligaškoj sezoni ubedljivo su stigli do prvog naslova prvaka, ostavivši iza sebe sa čak 12 bodova razlike prethodnog trostrukog šampiona Žalgiris iz Vilnjusa. 

Međutim, ova sezona, koja je već ušla u drugi deo, nije ni izbliza tako dobra za klub sa litvanskih visoravni. panevežis je posle 22. kola na pretposlednjoj, devetoj poziciji,sa 21 bodom koliko ima i "fenjeraš" Suduva, koja je posle tri uzastopna naslova prvaka od 2017-19 pala "u kanal" pa se sada postavlja pitanje očekuje li i crveno-plave ista sudbina.

Najveći problem Panevežisa ove sezone je realizacija. Ekipa koja je u šampionskoj sezoni postigla 64 gola na 36 utakmica, u dosadašnjem delu prvenstva samo je 15 puta pronalazila put do protivničke mreže.

Koliok je to ozbiljan problem govori podatak da je najbolji strelac tima Englez Noel Mbo sa samo tri pogotka na svom kontu. 

U poslednja dva kola nisu uspeli da prostugnu pogodak, a obe utakmice izgubili su sa po 1:0.

Inače, Panevežis je dobro poznato ime ljubiteljima fudnala u Srbiji jer je ovaj klub u sezoni 2021/22 igrao protiv naše Vojvodine u drugom kou kvalifikacija za Ligu konferencija. "Stara novosadska dama" tada je ostvarila dve minimalne pobed eod po 1:0 i prošla u narednu rundu u kojoj je doživela debakl od LASK-a.

S druge strane, HJK Helsinki je najdominantniji tim u Finskoj. Osvojili su šest od poslednjih sedam titula u tamošnjoj Vejkausligi. Ove godine bore se za petu uzastopnu titulu a glavni konkurent im je KuPS ispred koga su prošle sezone naslov uzeli na gol-razliku.

Sada je Helsinki trenutno na drugoj poziciji na tabeli sa istim brojem bodova kao i prvoplasirani KuPS. Zanimljivo je da, kao i u slučaju Panevežisa, napad Helsinkija u najvećoj meri zavisi od jednog Engleza. Luk Planž je sa šest pogodaka prvi strelac tima, dok je povremeni reprezentativac finske Lukas Lingman najbolji asistent sa šest uspešnih dodavanja.

Helsinki ima problem kada igra u gostima gde je u domaćem prvenstvu osvojio saom pet bodova do sada. Ipak, imajući u vidu krizu u koj je litvanski predstavnik, ne bi trebalo da bude iznenađenje, ak oFinsi steknu zalihu pred revanš na svom terenu.

NAŠ TIP: 2 (kvota 1,55)

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE BESNA: Dronom ubijen Ivan Šaljnev