BLOKBASTER U FINALU EURA: Da li će sportska bajka španske reprezentacije imati srećan kraj ili će se "fudbal vratiti kući"?

V. M.

14. 07. 2024. u 07:30

VELIKO finale Evropskog prvenstva odigraće se večeras na "Olimpijskom stadionu" u Berlinu kada u 21.00 na teren budu istrčali reprezentativci Španije i Engleske. "Crvna furija" će pokušati da osvoji rekordnu četvrtu titulu evropskog prvaka, dok će Englezi juriti svoju prvu u pokušaju da "vrate fudbal kući".

БЛОКБАСТЕР У ФИНАЛУ ЕУРА: Да ли ће спортска бајка шпанске репрезентације имати срећан крај или ће се фудбал вратити кући?

Foto: Profimedia

Mnogi bi ovaj meč okarakterisali kao obračun "lepog" i "ružnog" fudbala, Španci su sve impresionirali svojom lepršavošću i napadčkom igrom pod trenersom palicom Luisa de la Fuentea, dok su Englezi tvrdim, "dosadnim" fudbalom uspeli da se doguraju drugog uzastopnog finala Evropskog prvenstva.

U pitanju su dve veoma mlade reprezentacije koje se oslanjaju na svoje supertalentovane fudbalere, "crvena furija" ima najveći hit prvenstva na desnom krilu, Lamina Jamala koji je sebe volšebnim pogotkom protiv Francuske sa nekih 20 metara sebe vinuo u nebesa, ali ne treba zaboraviti ni njegovog partnera u zločinu, Nika Vilijamsa koji je tokom turnira verovatno pružao i bolje partije od barsinog krila.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Sa druge strane, sve se vrti oko Džuda Belingema koji je zvezda nove generacije "Gordog Albiona", nakon sjajne debitantske sezone u Realu, pruža solidne igre na Euru, mada je protiv Švajcarske i Holandije bio u drugom planu. Pored njega tu je najbolji igrač Premijer lige za prošlu sezonu Fil Foden koji je protiv Holandije konačno pokazao šta može odigravši odličnu partiju, a ne sme ni zaboraviti desno krilo Arsenala Bukajo Saka koji je jedan od najboljih na svetu na svojoj poziciji.

Naravno, treba napomenuti i "starešine", kapitene ovih ekipa, Rodrija i Harija Kejna. Vezista Mančester sitija je pokazao zašto ga mnogi smatraju jednim od najboljih fudbalera današnjice, sve radi na terenu od odbrane, oragnizacije igre "furije", do napada i sve je oduševio svojim nastupima.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

To možda nije slučaj kod Kejna, ali sjajni centafor je protiv Slovaka postigao pobedonosni gol u osmini finala, a u polufinalu je sam iznudio penal kojim je poravnao rezultat i tako pokazao da je tu za svoj tim kada je najteže.

Što se tiče puta do finala, teži su imali Španci koji su u nokaut fazi redom imali znanto jače protivnike. U osmini finala su rutinski savladali Gruziju (2:1), a zatim su uz dosta muka izbacili domaćina Nemačku.

Protiv "pancera" su imali i dosta sreće, jer su pri vođstvu od 1:0 izvadili sve svoje napadače i ubacili defanzivnije igrače, što nije bilo dovoljno da se sačuva mreža i Virc je odveo meč u produžetke. Tamo nije sviran evidentan penal Nemcima koji kao da su stali nakon toga, a za "muk" na stadionu pobrinuo se Mikel Merino maestralnim udarcem glavnom na dodavanje Danija Olma u 119. minutu.

Zatim je usledio obračun sa Francuzima protiv kojih jesu gubili nakon uvodnih 10 minuta, ali Lamin Jamal ih je vratio u život verovatno najlešim golom na Euru, da bi im do kraja poluvremena novim sjajnim potezom prednost doneo Dani Olmo koji svojim nastupima ističe kandidaturu za igrača turnira (tri gola, dve asistencije).

Naspram toga, Englezi su na veoma slične načine pobeđivali svoje utakmice u nokaut fazi Eura. Na svakom od tih susreta primali su prvi gol koji bi ih "terao" da krenu da igraju napadački i u tri navrata su preokretali rezultat u svoju korist.

Najteže im je bilo protiv Slovaka koji su bili nadomak istorijskog plasmana u četvrtfinale, ali Džud Belingem je makazicama u 95. minutu odveo meč u prodžetak gde se za prolaz dalje "Gordog Albiona" pobrinuo kapiten Hari Kejn.

Švajcarci su im takođe zadali muke, poveli su sredinom drugog dela igre, ali ovoga puta spasilac je bio Bukajo Saka koji je poravnao sjanim udarcem sa ivice kaznenog prostora. Nakon toga su oba tima mirovala sve do penala, kada je Džordan Pikford zaustavio Akandžija i traisrao put Englezima ka polufinalu.

Tu ih je na početku zabrinuo Ćavi Simons koji je doveo Holanđane u prednost nakon samo par minuta igre, ali ponovo se istakao Hari Kejn koji je do poluvremena poravnao sa bele tačke nakon što je iznudio penal od Denzela Damrisa. 

Nakon toga je viđeno možda i najdosadnije poluvreme na Euru, niko nije napadao sve do sudijske nadoknade kada su izmene Palmer i Votkins kombinovali kod pobedničkog gola, pokazavši da možda Sautgejt ipak i nije toliko "loš" trener, da zna da oseti trenutak i da veoma dobro poznaje svoj tim.

Pod njegovom palicom Englezi su došli do svog drugog finala Eura, nešto što nikada nisu uradili u svojoj istoriji i savez je odlučan da ostavi na klupi čak iako izgubi od Španije, mada je on najavio pre turnira da će napustiti klupu ukoliko ne osvoje titutlu.

Neće mu biti lako protiv Luisa de la Fuentea, jer je u pitanju trener koji je sa mladim selekcijama Španije osvajao Euro, za igrač do 19 i 23 godine, tako da je možda i iksuniji u ovakvim situacijama od svog suparnika iz Votforda.

Kladionice večeras favorizuju Španiju koja će pokušati da osvoji rekordni četvrti Euro, a to i ne čudi s ozbirom na stil fubdala i način na koji su došli do finala.

Ipak, mi smatramo da ovaj tim Engleske ima "to nešto" što je potrebno da se postane šampiona, pokazali su da znaju da se izvuku iz velikih problema, Foden je proigrao u pravo vreme i verujemo da upravo on može biti čovek koji će doneti prvu evropsku titulu "Gordom Albionu" i tako "vratiti fudbal kući".

KLIKNI NA LINK ZA NAŠ TIP: Španija - Engleska osvaja 2 (kvota 2,35)

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA ĆE REĆI NOVAK ĐOKOVIĆ KAD IH VIDI? Ovako su australijski plivači došli u Pariz na Olimpijske igre (VIDEO)