MOŽDA NIJE FINALE EURA, ALI JE I TE KAKO ZANIMLJIVO: Argentina i Kolumbija večeras rešavaju pitanje novog/starog osvajača Kopa Amerike

V.M.

14. 07. 2024. u 08:00

PO prvi put u istoriji Kopa Amerike finale će igrati Argentina i Kolmbuija koji se sastaju na "Hard rok stadionu" u Majamiju dva sata posle ponoći. Argentincima će ovo biti jubilarni 30. nastup u finalima, dok će Kolumbijci po treći put u svojoj istoriji igrati meč za šampiona Južne Amerike.

МОЖДА НИЈЕ ФИНАЛЕ ЕУРА, АЛИ ЈЕ И ТЕ КАКО ЗАНИМЉИВО: Аргентина и Колумбија вечерас решавају питање новог/старог освајача Копа Америке

Foto: Profimedia

Kao što je bilo očekivano pre samog starta turnira, Argentina se prošetala do finala. "Gaučosi" su imali sreće sa žrebom, kao i sa nekoliko rezultata na turniru i realno gledano nisu imali težak zadatak na putu do trećeg uzastopnog finala u velikim takmičenjima.

Nakon tri pobede u grupnoj fazi, dočekao ih je Ekvador u četvrtfinalu, tu su držali meč pod kontrolom, vodili sa 1:0 pogotkom Martineza i držali su prednost sve do kraja regularnog dela kada je u penale meč odveo Rodrigez maestralnim udarcem glavom.

Tamo je prvi šutirao Mesi koji je "panjenkom" pogodio prečku i zabrinuo navijače, ali kako tradicija nalaže u penal seriji se istakao golman "gaučosa" Emilijano Martinez koji je sa dva odbranjena jedanaesterca poslao svoju ekipu u polufinale.

To nije bio prvi put da Martinez dominira u penalima, isto je činio na prethodnoj Kopa Americi, kao i Svetskom prvenstvu i slobodno se može reći da je uklesao svoje ime na listu najlegendarnijih argentinskih igrača svih vremena.

U polufinalu ih je dočekala Kanada koju su u grupnoj fazi savladali sa 2:0, što su ponovo učinili golovima Alvareza i Mesija kojem je to bio prvi pogodak na turniru.

Argentina je ovo takmičenje osvajala rekordnih 15 puta, isto koliko i Urugvaj, tako da večeras imaju priliku da se usame na vrhu liste osvajača ovog prestižnog turnira.

Ipak, to neće biti lako jer će za rivala imati Kolumbiju, reprezentaciju koja je pod trenerskom palicom Nestora Lorenca doživela preporod i neporažena je 28 uzastopnih mečeva u svim takmičenjima (22 pobede, šest remija).

"Trikolori" definitivno igraju najlepši fudbal na turniru, napadački su orijentisani i taj stil igre najviše odgovara nosiocima igre Luisu Dijazu i Hamesu Rodrigezu koji kao da se pretvara u drugog igrača kada navuče dres reprezentacije.

Nekadašnji fudbaler Reala i Bajerna koji na klupskom nivou nikada nije pokazao svoj puni potencijal apsolutno dominira na ovom turniru, podelio je čak šest asistencija, a pride je i zatresao mrežu u četvrtvfinalnom meču sa Panamom (5:0).

Sa njim kao kapitenom Kolumbija beleži sjajne rezultate i sa razlogom će se naći u svom prvom finalu još od 2001. godine kada je pred svojim navijačima jedini put u istoriji osvojila Kopa Ameriku.

Što se tiče njenog puta do finala, ona se takođe prošetala kroz grupu, nakon toga je deklasirala Panamu u četvrtfinalu (5:0), a zatim je usledio veliki derbi sa Uruvajem u polufinalu.

Tu su "trikolori" poveli preko Lerme u 39. minutu, što se ispostavilo kao kuljčna stvar jer su do kraja poluvremena ostali sa igračnjem manje na terenu posle isključenja Munjoza. 

Urugvajci su u drugom poluvrmenu siloviti napadali, imali su velike šanse, tresli su okviru gola, ali put do mreže Vargasa nisu našli.

Argentina i Kolumbija dugo nisu igrali jedno protiv drugog, poslednji put je to bilo pre dve godine u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo kada su "gaučosi" slavili rezultatom 1:0.

Ipak, "trikolori" su sada mnogo jači nego tada, a dodatan "šmek" ovom finalu daće i prekid niza do kojeg će morati doći. Naime, Argentina nije izgubila u nokaut fazi velikog takmičenja još od 2019. kada je u polufinalu Kopa Amerike bolji bio Brazil, dok Kolumbijci kao što smo već rekli ne znaju za poraz na 28 vezanih mečeva.

Oba trenera će imati najbolje igrače na raspolaganju, povreda i suspenzija nema, tako da bi trebali da gledamo pravi spektakl u Majamiju.

Zanimljiva činjenica vezana za finala Kopa Amerike može biti ta da je na poslednjih sedam finala ishod koji je bio na snazi na poluvremenu ostajao isti na kraju meča.

Takođe, vredi napomenuti i da to da će se u slučaju nerešenog rezultata igrati produžeci, što nije bio slučaj na ostalim utakmicama nokaut faze.

KLIKNI NA LINK ZA NAŠ TIP: GG (kvota 2,23)

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA ĆE REĆI NOVAK ĐOKOVIĆ KAD IH VIDI? Ovako su australijski plivači došli u Pariz na Olimpijske igre (VIDEO)