ROMANTIKA FA KUPA: Počinje najstarije klupsko takmičenje na svetu, ovo su najzanimljiviji parovi prvog pretkola

O. M.

03. 08. 2024. u 13:21

NEDELjU dana pre nego što utakmicom omjuniti šilda počne sezona u profesionalnom fudbalu u Engleskoj, lopta će se zakotrljati na "malim terenima" širom kolevke fudbala.

РОМАНТИКА ФА КУПА: Почиње најстарије клупско такмичење на свету, ово су најзанимљивији парови првог преткола

FOTO: EPA

Ovog vikenda počeo je Ef-Ej Kup, najstarije klupsko takmičenje na svetu. Tačnije, kvalifikacione borbe za plasman u prvo regularno kolo, a pravo učešća imaju timovi iz osmog i devetog razreda engleskog fudbala.

To je mala promena u odnosu na prošlu i nekoliko prethodnih sezona, kada je u "ekstra-preliminarnoj rundi" bilo mesta i za desetoligaše. Ovo zbog toga što je posle rekonstrukcije neligaške takmičarske piramide povećan broj timova u devetom razredu takmičenja.

U Ekstra-preliminarnu rundu ušlo je 442 ekipe, svi devetoligaši, novi članovi osmih liga i 91 najlošiji stari osmoligaš prema odnosu bodova po odigranoj utakmici u prošloj sezoni, pošto nemaju sve lige isti broj odigranih utakmica.

Pobedničke ekipe dobiće po 1125 funti, a poražene po 375, ali mnogi od ovih klubova su samo od prodatih ulaznica već ikasirali više ili očekuju da se to desi danas i sutra. U petak je recimo utakmicu Hiton Stanington - Iington Kolijeri na stadionu "Graunsel park" u predgrađu Njukasla gledalo 603 navijača sa plaćenim ulaznicama, po cenama od šest i devet funti, pa računajte. Podsećanja radi, na dve utakmice prošlog kola Superlige Srbije prodato je nula karata, iako klubovi nisu bili kažnjeni zatvaranjem tribina.

Najstariji klub na svetu, devetoligaš FK Šefild, počinje takmičenje u ovoj rundi a današnji protivnik im je osmoligaš Nantvič taun. Šefild je od svih ovih timova najdalje dogurao u Ef-Ej Kupu, pošto ima dva plasmana u četvrto kolo, ali poslednji put je to bilo 1879/80.

Od ove runde počinje i Halam, najstariji Šefildov rival i saučesnik u najstarijem derbiju na svetu, pa nije nemoguće da se ovaj derbi odigra u preliminarnoj rundi, što bi bilo prvi put posle 2013. godine kada je odigran po 153. put.

Prošle godine od svih osmoligaša i devetoligaša najdalje, "čak" do druge runde, dogurao je Ramsgejt, dok je šestoligaš Mejdston taun stigao čak do osmine finala što je bio najbolji plasman kluba van prvih pet liga u poslednjih 45 godina.

NAŠ TIP: Oset junajted - Vidnes 2 (kvota 2,06)

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

OLIMPIJADA OVE GODINE IMA ČUDNE KVOTE!

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
AMERI U ŠOKU: Sramno se ponašali prema Kinezu, a kada su s njim ušli u bazen u finalu - svet je ostao u čudu zbog onog što se desilo

AMERI U ŠOKU: Sramno se ponašali prema Kinezu, a kada su s njim ušli u bazen u finalu - svet je ostao u čudu zbog onog što se desilo

Minulih dana, neposredno pre nego što su počele Olimpijske igre u Parizu, svetom je prostrujala vest o tome da će Amerikanci možda ostati bez organizacije narednih Igara, a 2028. one treba da se održe u Los Anđelesu. Razlog je njihov bes zbog kineskih plivača i potez na koji su se odlučili. Sada im se taj bes pomalo "obio o glavu" u prestonici Francuske. I to na spektakularan način.

31. 07. 2024. u 23:42

Komentari (0)

LAST MINUTE AKCIJA! Zgrabite popust čak do 360€ i rezervišite svoje letovanje na najpopularnijoj destinaciji ove sezone!